Biserica de lemn din Chieșd este un lăcaș cu valoare istorică, arhitecturală și decorativă. Se presupune că a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Este una dintre cele peste 150 de biserici de lemn atestate documentar în județul Sălaj. Alcătuirea spațială, conformația pieselor componente, îmbinarea acestora în structuri rezistente și spectaculare, simbolistica decorului și picturile au rămas mărturii ale simplității, tradiției, talentului și cucerniciei oamenilor, și a istoriei deopotrivă.
Lăcașul de cult poartă denumirea “Sfinții Arhangheli” și adăpostește un altar rotund, fiind unul dintre rarele exemplare construite astfel. Fiecare biserică de lemn are o istorie lungă, iar cea din Chieșd nu face excepție. Legendele spun că lăcașul a fost construit la circa 300 de metri distanță de locul actual al așezării, iar conform spuselor preotului Iulian Sabou, care slujește în parohie de 2 ani de zile, biserica de lemn a fost mutată pe boci de lemn, fără a fi demontată. Operațiunea a fost una amplă, a durat cam 2 ani iar liturghia se ținea exact în locul unde se afla atunci biserica, ne spune preotul.
Construcția a fost renovată în 1916, învelitoarea de șindrilă de până atunci fiind înlocuită cu una de tablă. În prezent, lăcașul de lemn este obiectul unui amplu proiect de renovare totală care se va întinde pe parcursul a 3 ani de zile. Se va renova structura, acoperișul, clopotnița cât și pictura, una dintre cele mai sensibile părți ale proiectului.
“Au venit o doamnă de la Cluj și o doamnă de la București, au analizat, au constatat și așteptăm acum finalizarea documentelor. Vor fi trimiși specialiști care să restructureze pictura, și, vă dați seama, aceștia vor putea lucra doar primăvara și vara, ca să fie cald, să se poată usca lucrarea. E o muncă minuțioasă, bazată pe detalii. Va fi cel mai grandios proiect, poate singura biserică de lemn restructurată total în această parte de țară”, spune parohul Iulian Sabou.
“Suntem mândri că vom putea realiza asta și am vrea să introducem biserica pe lista obiectivelor turitice din zonă și să amenajăm aici în curte o parcare pentru autocare care să aducă oamenii să vadă biserica noastră”, adaugă preotul.
Cu pași mici, înaintăm spre crucea solitară aflată în curtea bisericii unde, printre literele spălate și scorojite de vreme, deslușim numele Gabriel Meseșan, preot paroh în Chieșd. La îndemnul preotului, stăm de vorbă cu Daniel Săbăceag de la Direcția Județeană Sălaj a Arhivelor Naționale pentru a afla mai multe.
Aflăm astfel că preotul Gabriel Meseșan a avut un fiu, Coriolan Meseșan, personalitate însemnată prin părțile locului. Acesta a trăit între anii 1873-1932, fiind un avocat de seamă, unul dintre comandanții Gărzii Naționale de atunci și judecător șef al Judecătoriei Șimleu Silvaniei. A fost luat ostatic alături de Iuliu Maniu, în contextul evenimentelor de la 1918. Coriolan Meseșan a fost unul dintre artizanii Marii Uniri de prin părțile sălăjene.
Daniel Săbăceag și Viorel Câmpean au scris articolul apărut în Caiete Silvane cu titlul “Preotul greco-catolic Laurențiu Avram, unul dintre sălăjenii prezenți la Marea Adunare de la Alba-Iulia” ,material din care aflăm despre un alt personaj interesant al istoriei locului.
Laurențiu Avram a fost hirotonit preot în localitatea Chieșd și a fost căsătorit cu Gabriela Meseșan, fiica preotului Gabriel Meseșan, pomenit mai devreme. “Despre preotul greco-catolic Laurențiu Avram se știu destul de puține lucruri, deși este unul dintre participanții la Marea Unire”, menționaează articolul citat.
“Laurențiu Avram a fost delegat cu Credențional, mandat de membru al Sinodului Bisericesc pentru a participa la Marea Adunare de la Alba Iulia și a fost unul dintre cei 1228 de delegați care a semnat pentru Unirea Transilvaniei cu România”, ne explică Daniel Săbăceag.
Coborâm alături de preotul Iulian Sabou în noua biserică din Chieșd, lăcaș falnic și frumos, construit între anii 1989-1994. Biserica poartă hramul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Întrebat în legătură cu oficierea liturghiei de Crăciun și a slujbelor religioase din zilele care au urmat, preotul ne spune că s-au desfășurat în mod obișnuit, respectându-se totodată regulile de distanțare fizică și normele sanitare.
“De venit, vine lumea la biserică ca și până acum, lucru care mă bucură pentru că apropierea de Dumnezeu ne face bine nouă tuturor, mai ales în aceste momente pe care le trăim dar tinerii, mulți dintre ei, se lasă asteptați la biserică. În rest, lumea poartă mască, se conformează și nu a fost nevoie să le atrag atenția în legătură cu acest lucru. Astfel că, pentru a ne îmbucura puțin sufletele de Crăciun, am avut un mic grup de copii alături de interpreta de folclor Mădălina Sabou, care ne-au colindat. A mai fost și un grup de băieți mai mari, feciori din sat care au venit cu Viflaimul la biserică” ,ne spune parohul din Chieșd.
În legătură cu tradițiile de Anul Nou care se păstrează în localitate, preotul spune că va umbla cu crucea de Bobotează și că va intra în casele sătenilor atunci când aceștia vor solicita acest lucru, pentru a se respecta măsurile impuse de autorități. Mai aflăm de la parohul Sabou că în luna decembrie a vizitat 20 de bătrâni pe care i-a spovedit și consiliat spiritual.
“Rugăciunea este necesară pentru suflet la fel cum este necesară mâncarea pentru organism sau motivația pentru psihic”, conchide preotul paroh Iulian Sabou la finalul discuției noastre.
Aoleu când a fost Maniu ostatic? Ce fumezi fato?