Programul de guvernare al viitorului Executiv, condus de Florin Cîțu, prevede majorarea anuală a punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie.

De asemenea, contribuțiile la Pilonul II de pensii vor fi majorate treptat, de la 3,75 la sută până la 4,75%, în 2024.

Referitor la alocațiile copiilor, programul de guvernare stipulează majorarea acestora așa cum era deja stabilit: 20 la sută la 1 ianuarie 2021, 20 la sută la 1 iulie 2021, 20 la sută la 1 ianuarie 2022, 20 la sută la 1 iulie 2022.

O altă prevedere se referă la elaborarea unui proiect de lege cu privire la principiile de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată, luând în calcul productivitatea muncii, indicele inflației și un coeficient de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, negociat cu partenerii sociali.

La capitolul Sănătate, noul Executiv promite construcția a 10 spitale noi, inclusiv maternități, reabilitarea a 25 de spitale județene și a 110 spitale municipale și orășenești. Guvernul Cîțu anunță că are în plan elaborarea unei noi legi a sănătății, reorganizarea Ministerului Sănătății, reorganizarea și eficientizarea direcțiilor de sănătate publică.

Pentru mediul de afaceri, programul de guvernare prevede menținerea actualelor taxe și impozite pentru mediul de afaceri, fără a fi introduse altele noi. În schimb, vor fi făcute modificări legislative pentru eliminarea birocrației. Procesul de înființare a firmelor va fi simplificat, astfel încât acesta să poată fi derulat în întregime online.
De asemenea, toate declarațiile fiscale vor putea fi completate și depuse online, toate aprobările și avizele vor putea fi solicitate și obținute electronic, bazele de date publice vor fi interconectate, va fi încurajată folosirea semnăturii electronice.

Fiecare instituție cu atribuții de control, dar cu deosebire ANAF va elabora și aduce la cunoștința agenților economici buletine informative lunare cu prevederile legale și tematicile de control, astfel încât întreprinzătorii să fie informați corect.

Pe partea de Infrastructură, Guvernul Cîțu spune că va accelera implementarea proiectele aflate în execuție printr-un management responsabil,dialog cu antreprenorii și o colaborare inter-instituțională eficientă.

Demararea de noi proiecte de investiții în infrastructura de transport și realizarea conectivității între regiunile istorice apar, de asemenea, în Programul de guvernare. Vor fi susţinute investiţiile majore în infrastructură având ca principală sursă de finanţare fondurile europene nerambursabile și se va aloca, în medie, a 2% din PIB pentru infrastructura de transport pentru următorii 4 ani.

Parteneriatul dintre C.N.A.I.R. și autoritățile locale va fi consolidat, pentru implementarea unor proiecte de infrastructură de interes local și regional (variante ocolitoare, drumuri de legătură, drumuri expres).

Referitor la Justiție, Cabinetul Cîțu promite că inițiativa “Fără penali în funcții publice” va fi pusă în aplicare. De asemenea, va fi revizuită Constituția, se vor modifica legile justiției, Secția de anchetare a magistraților va fi desființată, Curtea Constituțională va fi reformată în așa fel încât să nu mai fie “politizată”.