Noul director al CJPC Sălaj, Filonaş Chiş, şi-a caştigat pentru a doua oară funcţia in instanţă, revenind in forţă la şefia Casei de Pensii.
Filonaş Chiş a revenit săptămana precedentă in funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Ordinul de numire a venit din partea preşedintelui CNPAS, Doina Parcălabu, pentru aplicarea unor hotărari definitive şi executorii a Inaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie din Bucureşti şi a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus anularea deciziei prin care Filonaş Chiş a fost eliberat din funcţie in data de 13 octombrie 2009 şi repunerea lui in drepturi. Instanţa a hotărat, de asemenea, plata salariilor pentru toată perioada in care Filonaş Chiş a fost privat in mod nejustificat de funcţia de conducere a Casei de Pensii Sălaj.
Astfel, incepand din data de 10 ianuarie, Filonaş Chiş ocupă funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj.
Directorul revine la şefia instituţiei pentru a treia oară, avand in spate o vastă experienţă in domeniu, insă va trebui să facă faţă provocărilor aduse de noua lege a pensiilor şi personalului diminuat in urma reducerilor de posturi de anul trecut. (Mihaela Peştean)
Noua lege a pensiilor – prioritate zero pentru Filonaş Chiş
Noul director al CJPC Sălaj a declarat pentru „Graiul Sălajului” că reforma sistemului de pensii este un proces esenţial pentru a asigura sustenabilitatea pensiilor atat in perioada următoare, cat şi pe termen lung. „Principala prioritate a instituţiei este aplicarea noii legislaţii a pensiilor, Legea 263/2010, intrată in vigoare la 1 ianuarie. O lege care modifică esenţial sistemul de pensii, cu abordări noi pe care trebuie să şi le insuşească atat angajaţii cat şi pensionarii. Am inceput deja să preluăm dosare de pensionare, pe baza noilor prevederi, pe care le vom procesa imediat ce vor apărea şi normele de aplicare a legii. Ceea ce voi face in continuare, cu toată stăruinţa şi preocuparea, e să incerc să aduc instituţia cat mai aproape de oameni, interfaţa intre noi şi public să fie bine organizată, oamenilor să li se explice prevederile noii legi şi să li se rezolve problemele. Vom incepe o activitate de popularizare, de mediere pe capitole a noilor prevederi, prin mijloacele de comunicare pe care le avem la dispoziţie, inclusiv prin crearea unui punct de informare in cadrul instituţiei”, ne-a declarat Filonaş Chiş.
Căpşunarii şi muncitorii „la negru” ar putea salva pensiile
„Problema echilibrării contribuţiilor la sistemul de asigurări obligatorii pentru pensii cu plata efectivă a pensiilor nu este numai o problemă a Romaniei ci şi a altor ţări europene. Este foarte important pentru anii care urmează să limităm fenomenul muncii «la negru», un fenomen ingrijorător pentru toţi. Am avea nevoie şi de o politică naţională prin care să incurajăm romanii care lucrează in străinătate să-şi plătească contribuţiile in Romania pentru a-şi asigura pensia cand se vor intoarce in ţară^, susţine noul director. In Sălaj sunt doar 2.942 de persoane care işi plătesc lunar contribuţia la CJPS Sălaj, dar se presupune că numărul celor plecaţi la muncă in străinătate de ordinul zecilor de mii.
Aflux de cereri de pensionare anticipată
In această perioadă Casa de Pensii este asaltată de cereri de pensionări anticipate, după o perioadă de şase luni in care pensionarea anticipată a fost suspendată. „Ceea ce se remarcă in mod deosebit e o anumită presiune pe pensionarea anticipată din partea cetăţenilor. Din lipsa locurilor de muncă, a unor perspective, oamenii incearcă să se pensioneze anticipat, in pofida procentului de diminuare a pensiei cu pană la 45 la sută, pentru o perioadă de 60 de luni de anticipare, de exemplu”, a explicat şeful CJP Sălaj. De la inceputul anului, 50 de sălăjeni şi-au depus dosare de pensionare anticipată.
Inghesuială mare este şi la depunerea de cereri pentru biletele de recuperare şi tratament, chiar dacă CNPAS nu a transmis incă numărul de bilete şi staţiunile balneare pentru care pensionarii pot opta in acest an.
Noua lege a pensiilor aduce modificări menite să reformeze sistemul. Varsta de pensionare va creşte pană in 2030 la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Pensiile speciale se aliniază la modul de calcul al pensiilor de stat. Stagiul minim de cotizare creşte de la 12 la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare va creşte treptat la 35 de ani, pană in 2030.
Mai puţini angajaţi, mai multe responsabilităţi
O altă provocare la care va trebui să răspundă noul director este redefinirea unor responsabilităţi pentru angajaţi, in urma restructurărilor la care a fost supusă instituţia anul trecut. „Sunt increzător că voi crea o echipă performantă cu colegii din instituţie, dat fiind profesionalismul şi integrarea tinerilor noştri colegi, astfel incat să realizăm indicativii de performanţă şi obiectivele care să plaseze CJPC Sălaj printre cele mai eficiente instituţii publice la nivel judeţean şi la nivel naţional”, a conchis directorul CJP Sălaj.