Profesorii din Sălaj sunt obligaţi să declare la Fisc dacă obţin venituri din meditaţii, activităţi culturale, sportive sau din alte activităţi, după incheierea programului şcolar.
Printr-un Ordin emis de preşedintele Administraţiei Naţionale a Finanţelor Publice, Sorin Blejnar, inspectoratele şcolare vor primi „Declaraţii” tipizate care vor trebui să ajungă in şcoli, la profesori. Formularele au ajuns deja in mai multe judeţe din ţară şi urmează să fie distribuite la toate inspectoratele şcolare judeţene. Profesorii trebui să-şi completeze numele, şcoala la care predau, funcţia şi să răspundă la intrebarea dacă obţin venituri din meditaţii sau alte activităţi culturale sau sportive in afara programului şcolar.
O acţiune incriminatorie… perfect legală
Profesorii consideră o acţiune neplăcută, incriminatorie şi chiar abuzivă. Referitor la această acţiune, Ioan Abrudan, inspector şcolar general, ne-a declarat că nu ştie dacă astfel de chestionare au ajuns şi la cadrele didactice din Sălaj, dar că este un demers legal al instituţiilor competente in acest sens. „Nu ţin minte să fi venit astfel de chestionare in Sălaj. Insă este o chestiune pe care trebuie să şi-o rezolve fiecare om in parte. Nu poate nimeni să interzică unui profesor să dea meditaţii in timpul liber şi nici unui părinte să plătească ore suplimentare pentru educaţia copilului. Insă este o chesiune de respectarea legislaţiei. Ca Inspectorat şcolar nu ne propunem să rezolvăm această problemă, sunt instituţii abilitate care se ocupă de astfel de cazuri. Noi nu putem interzice unui profesor să dea meditaţii, mai ales dacă acestea se fac la cererea părinţilor. Ce aş vrea să menţionez este că meditaţiile nu le poate desfiinţa nimeni, doar că ele trebuie să fie legale. Noi putem interveni şi categoric vom face acest lucru, dacă vom avea dovezi şi informaţii cum că vreun profesor a condiţionat acordarea notelor de participarea elevului la meditaţii”, susţine şeful invăţămantului sălăjean.
Formularele sunt trimise de Administraţia Financiară către Inspectoratul Şcolar, după care care vor fi distribuite in şcoli.
Profesorii, controlaţi la meditaţii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...