În contextul în care, din luna august încoace, primăriile pot cere bani de la Guvern pentru racordarea la gaze naturale, Consiliul Județean Sălaj a găzduit miercuri, 16 decembrie, o întâlnire între reprezentanți ai administrațiilor locale și proiectanți specializați în extinderea și introducerea rețelelor de gaz metan. Scopul întâlnirii a fost prezentarea posibilităților de finanțare din fonduri europene a studiilor de fezabilitate pentru introducerea gazului metan.

”Interesul nostru comun trebuie să fie alimentarea cu gaz a comunităților din județul Sălaj. Sunt disponibili bani europeni, până la un miliard de euro, pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Este necesară o voință administrativă din partea tuturor factorilor implicați, iar Consiliul Județean Sălaj va căuta căile legale pentru a sprijini financiar cofinanțarea realizării studiilor de fezabilitate”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

La întâlnire au participat reprezentanții comunelor Hida, Bălan, Sînmihaiu Almașului, Surduc, Gârbou, Creaca, Dragu, Românași, Halmășd, Nușfalău, Valcău de Jos.

Legislația actuală permite racordarea gratuită a consumatorilor casnici, până la limita proprietății, iar gazul metan este de 6 ori mai ieftin decât cel îmbuteliat, conform datelor prezentate în cadrul întâlnirii.

În prima fază, programului i-au fost alocate 235 milioane de euro, urmând ca suma să fie suplimentată până la un miliard de euro în exercițiul financiar multianual 2021-2027. Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă, acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Doar 15 localități din Sălaj au gaze naturale

Potrivit celor mai recente date de la Direcția Județeană de Statistică Sălaj, la finele anului 2019 doar 15 localități din județ beneficiau de gaze naturale.

Lungimea conductelor de distribuţie a gazelor naturale nu are nici măcar 500 de kilometri. Vorbim, mai exact, de o rețea de 497,3 kilometri, în secolul XXI, în Sălaj.

Localitățile racordate la gaze naturale sunt municipiul Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, Jibou, Benesat, Crasna, Crișeni, Gâlgău, Ileanda, Letca, Mirșid, Pericei, Someș Odorhei, Surduc și Vârșolț.

Sălajul are o populație totală de 243.525 de locuitori, potrivit statisticilor oficiale. Dintre aceștia, doar jumătate au locuințele racordate la rețeaua de gaze naturale, marea lor majoritate din mediul urban. Aproximativ 105 mii de sălăjeni care locuiesc la oraș beneficiază de gaze și circa 32 de mii de sălăjeni din mediul rural se bucură de confortul pe care-l aduc gazele naturale în locuință. Restul fac foc cu lemne sau schimbă butelii.