Bugetul asigurarilor de sanatate pe acest an este „construit” pe calapodul impus de criza economico-financiara. In ansamblu, suma pe 2009 este cu 26% mai mica decat in 2008, dar, cu completarile de la bugetul Ministerului Sanatatii, „n-ar trebui sa fie probleme”. Declaratia ii apartine directorului interimar al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, dr. Marius Tautu si a fost facuta in conferinta de presa de vineri, 20 martie.
Cea mai spectaculoasa modificare fata de anul trecut rezulta din cifrele alocate pentru asistenta medicala pentru specialitatile clinice. Astfel, suma pe acest capitol s-a dublat, iar efectul ar trebui sa fie scaderea presiunii asupra spitalizarilor.
In acelasi scop, se are in vedere reinfiintarea centrelor de permanenta, care ar trebui sa functioneze in sistem de garda. Marius Tautu spune ca, macar sase centre in judet, cate unul in orase si doua-trei in municipiu, ar reduce foarte mult adresabilitatea in Urgenta Spitalului Zalau. Pentru infiintarea lor, insa, e nevoie de conlucrarea dintre DSP, Casa, autoritati locale si Prefectura. In privinta medicamentelor, directorul CAS Salaj afirma ca nu vor fi probleme nici in acest an si se asteapta chiar o reducere a costurilor in perioada urmatoare. In aceasta perioada, CAS Salaj asteapta furnizorii de servicii medicale sa faca demersurile pentru incheierea contractelor pe anul in curs.
Tot vineri, conducerea CAS Salaj a anuntat ca s-au distribuit, in judet, 800 de chestionare. 400 vizeaza medicina primara (medicii de familie) si 400, internarile in spital. „Dorim sa aflam parerile asiguratilor si sa luam masuri pentru imbunatatirea asistentei medicale”, a declarat, vineri, Marius Tautu. Si i-a rugat pe cei care au primit chestionarele sa raspunda si sa le trimita CAS Salaj.