Uniunea Europeană avertizează că va monitoriza cu mare atenție, prin noul mecanism privind statul de drept, modul în care statele membre vor utiliza fondurile comunitare. Măsura are drept scop evitarea cazurilor de corupție care ar afecta încrederea în blocul comunitar, a afirmat Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene.
Cele 1800 de miliarde de euro generate de bugetul multi-anual european și de planul UE de relansare economică evidențiază necesitatea aplicării unor garanții suplimentare, a mai declarat vicepreședintele CE, într-un interviu acordat Financial Times.
“UE are numeroase lucruri de făcut pentru a-și convinge cetățenii că facem ceea ce trebuie cu banii lor. Când sunt distribuiți mai mulți bani, sunt necesare garanții suplimentare pentru ca oamenii să aibă încredere că fondurile sunt protejate. Dacă nu există această încredere, voința cetățenilor de a contribui la bugetul european va scădea”, explică oficialul.
Statele membre UE, Parlamentul European și inclusiv cetățenii vor fi implicați în supravegherea modului în care Comisia Europeană utilizează noile atribuții, în materie de stat de drept. Noile prerogative vor fi folosite în mod precis și transparent, și nu într-o manieră activistă.
CE va începe monitorizarea prin intermediul mecanismului privind normele statului de drept imediat ce vor intra în vigoare noile reglementări, în noul an. Vera Jourova face apel la responsabilitate din partea instituțiilor UE și atrage atenția: “Vă dăm bani, dar trebuie să dați asigurări că fondurile nu vor fi folosite pentru lucruri greșite, că nu vor ajunge la cine nu trebuie, la sisteme greșite și aici mă refer la sisteme politice!”
Liderii UE au ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a pune capăt veto-ului Ungariei și Poloniei asupra planurilor de a bloca plățile Uniunii Europene condiționate de respectarea statului de drept. În cadrul acordului, s-a ajuns la o soluție de compromis, astfel că mecanismul statului de drept nu va fi utilizat până când Ungaria și Polonia nu vor avea șansa de a-i contesta legalitatea în Instanța Superioară a UE. Mecanismul va intra în vigoare după ce Curtea de Justiție a UE se va pronunța asupra legalității sistemului, dacă vor exista contestații.
CE va formula propunerile oficiale de sancționare a țărilor care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancționare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată, așa numita procedură a “dublei majorități”: voturile a 15 state UE care reprezintă 65% din populația Uniunii Europene.
he,he.N-aveti voi atatia specialisti catzi smecheri avem noi.Veti lua mu*e.Si noi astia de trebe sa platim totul pana la urma,vom lua-o odata cu voi.Caci nu-i asa? Totul se plateste.Peter Cheyney dixit!