Glanda tiroidă sau glanda “fluture” deține un rol foarte important în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale din organism. Afecțiunile tiroidei pot fi cauzate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni care, dacă nu sunt tratate la timp, se agravează și pot cauza alte probleme de sănătate.
Funcționarea echilibrată a glandei tiroide este esențială întrucât ajută la reglarea funcțiilor de respirație, puls și tensiune arterială, sistem nervos central și periferic, reglează nivelul de colesterol, ajută metabolismul, influențează tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruația.
Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipotiroidismul, caracterizat printr-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni cauzată de deficitul de iod din organism, și hipertiroidismul, care reprezintă un exces de hormoni tiroidieni, cauzat de Boala Graves Basedow, adenomul toxic și gușa toxică multinodulară. Cele două afecțiuni pot avea efecte nedorite asupra sănătății persoanelor și, în concordanță cu tratamentul specializat, se recomandă și un regim alimentar echilibrat care să asigure cantitatea suficientă de iod necesară organismului uman.
Bineînțeles că există și alimente care au un efect nedorit asupra glandei tiroide. Prima categorie este reprezentată de alimentele care conțin gluten (cerealele). Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară, ovăz, orz, orez și duce la slăbirea sistemului imunitar, precum și la apariția tulburărilor tiroidiene. Se recomandă eliminarea din dietă a următoarelor produse: pâine, paste, biscuiți, covrigi, cereale, bere, sosuri, carne la conservă și mezeluri.
Persoanele care au probleme cu tiroida dezvoltă sensibilitate la lactoză. Lactatele contribuie la formarea în exces de mucus, care duce la balonare, reflux gastro-esofagian și sindromul de colon iritabil. Evitați așadar laptele, brânza, iaurtul sau înghețata.
Soia, pe lângă faptul că este modificată genetic, este și foarte greu de digerat, iritând mucoasa stomacului. Legumele care conțin substanțe goitrogene (cruciferele) încetinesc activitatea glandei și scad producția de hormoni tiroidieni. Alimentele de evitat din această categorie sunt: varza, broccoli, conopida , ridichile, spanacul și varza de Bruxelles.
Zahărul stimulează procesul inflamator și înrăutățește simptomele afecțiunilor tiroidiene. În același timp, zahărul fură din complexul de vitamine B, esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Așadar, evitați toate alimentele bogate în zahăr.
Uleiurile vegetale sunt bogate în grăsimi polinesaturate și conțin o grămadă de substanțe chimice datorită procesului de fabricație, substanțe care dau peste cap activitatea hormonală. Uleiurile de porumb, cel de floarea soarelui, de soia, de rapiță, de orez și de șofran sunt sortimentele care trebuie evitate pentru a nu ne afecta glanda tiroidă.
În schimb, se recomandă consumul de grăsimi sănătoase, naturale, precum cele din avocado, nuci crude, pește gras, ulei de cocos și ulei extravirgin de măsline presat la rece. Se recomandă ca pacienții cu afecțiuni tiroidiene să se informeze și să inceapă o dietă care să le îmbunătățească starea de sănătate. Alimentația lor trebuie să includă sarea iodată, peștele oceanic, fructele de mare, alegele marine, ouăle, nucile braziliene și un regim, pe cât posibil, fără gluten.