Sărbătorile de iarnă sunt un prilej pentru reuniunile de familie și pentru a vă bucura de compania celor dragi. Însă, chiar și pentru cele mai iubitoare familii, aceste reîntâlniri pot duce la stres și la mici conflicte sociale. Suntem solicitați din cauza pregătirilor intense pe care sărbătorile de iarnă le presupun: cumpărături, curățenie și gătit. Pentru a evita stresul inutil, încercați să rezolvați orice fel de problemă familială sau de alt gen înainte de începerea sărbătorilor.

E drept că trăim într-o perioadă foarte dificilă, e drept că încercăm să facem față provocărilor ivite la orice pas și, colac peste pupăză, se anunță al treilea val al pandemiei de coronavirus, dar să nu uităm că sărbătorile de iarnă au reprezentat întotdeauna cea mai frumoasă perioadă din an.

Orice familie are dinamica sa, dar există unele probleme comune care pot duce la situații și discuții stresante. Importante sunt comunicarea și gestionarea eficientă a momentelor tensionate pentru a vă putea bucura împreună cu familia de acest moment frumos al sfârșitului de an.

Dacă sunteți adepții antrenamentelor regulate, exercițiile fizice sunt o modalitate bună de a reduce stresul și de a îmbunătăți funcționarea organismului. Persoanele care fac mișcare observă o schimbare pozitivă a stării lor de spirit. Cei care nu au timp să meargă la sala de sport, 15 minute de exerciții fizice, chiar și la domiciliu, sunt suficiente pentru a diminua stresul și pentru a vă menține în formă în timpul sărbătorilor.

În preajma Crăciunului, suntem tentați să stăm treji până târziu pentru a face cumpărături online, pentru a împacheta cadouri sau pentru a decora casa. Prea puține ore de somn ne pot obosi și stresa. Pentru a fi odihniți și pentru a ține sub control nivelul de stres legat de evenimentele ce urmează, trebuie să dormim cel puțin 6-8 ore pe noapte.

Un alt factor care activează stresul este partea financiară. Stabiliți un buget pentru cumpărături cu mai mult timp înainte de sărbători și încercați să nu-l depășiți. Chiar dacă pare tentant să mai cumpărați câteva cadouri, este important să vă asigurați că nu cheltuiți mai mult decât vă permite bugetul.

În această perioadă, toată lumea încearcă să se implice în prea multe lucruri și prea multe activități pentru a pregăti tot ceea ce este necesar pentru sărbători. Nu este nimic în neregula să spuneți “nu” din când în când. Este normal să doriți să vă implicați și să ajutați, dar sarcinile în plus vă pot obosi și stresa inutil.

Amintiți-vă că acesta este sezonul veseliei. Ne-am simți mult mai bine dacă am conștientiza că sărbătorile de iarnă, mai ales Crăciunul, se adresează în primul rând sufletului. Desigur, haosul din jurul sărbătorilor este inevitabil, dar încercați să faceți astfel încât să fie un haos organizat.