Judecătorii instanţei supreme au decis suspendarea hotărarii de guvern privind recalcularea pensiilor militare de stat.
Inalta Curte de Justiţie şi Casaţie a decis definitiv suspendarea aplicării Hotărarii de Guvern numărul 735 din 2010, privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare. Militarii care au acţionat in instanţă Guvernul au invocat faptul că HG nr. 735/2010 a fost promovată cu incălcarea dispoziţiilor privind trans-parenţa decizională, fiind publicată in Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţa publicului. Totodată, reclamanţii au susţinut că mulţi dintre militari sunt in imposibilitatea fizică de a face rost, in termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este necon-stituţional şi imoral, ingrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.
SCMD Zalău speră ca decizia judecătorilor să fie aplicată
Chichişan Ioan, preşe-dintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate – in Rezervă şi in Retragere (SCMD), filiala Zalău, a confirmat pentru Graiul Sălajului decizia instanţei supreme din Romania şi spune că după procesul de suspendare a hotărarii de guvern, va urma procesul de anulare a actului normativ. Totuşi, militarii sunt sceptici in ce priveşte aplicarea sentinţei judecătoreşti. „După procesul prin care am cerut suspendarea hotărarii de guvern urmează procesul pentru anularea actului normativ. Teoretic ar trebui să se pună in aplicare decizia, insă sunt multe hotărari judecătoreşti care nu se pun in aplicare”, ne-a declarat Chichişan.
Militarii vor daune de un ban de la Guvern
După ce au obţinut suspendarea Hotărarii Guvernului nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor foştilor angajaţi din armată, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din Administraţia Penitenciarelor, conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate – in Rezervă şi in Retragere va solicita, in instanţă, daune morale premierului Emil Boc şi fostului ministru al muncii, Mihail Şeitan. Reprezentanţii militarilor solicită de la Boc şi de la Şeitan cate 300.000 de lei, ce ar urma să fie plătiţi din averea politicienilor. Guvernul este insă mai norocos. Militarii solicită Executivului daune morale de doar un ban, pentru că „nu face nici doi bani”.