Peste 195.000 de sălăjeni sunt așteptați duminică la urne, să-și aleagă cei doi senatori și cei patru deputați care-i vor reprezenta în Parlamentul României în următorii patru ani. În total, la nivel național, vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați.
Ca și alegerile locale din toamnă, și alegerile parlamentare se vor desfășura în condiții speciale, impuse de actuala stare epidemiologică.
Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 7 noiembrie era de 195.808.
În Sălaj s-au organizat 313 secții de votare și s-au tipărit puțin peste 215.000 buletine de vot, fiind confecționate 1.565 ștampile cu mențiunea VOTAT și 313 ștampile de control, alături de aproape 200.000 de timbre autocolante.
În cele 313 secții de votare, scrutinul electoral va fi organizat și supravegheat de 3.130 de persoane, din care 626 președinți și locțiitori.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început în data de 6 noiembrie şi se va încheia în data de 5 decembrie, la ora 7:00.
În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie, iar pe teritoriul României în ziua de 6 decembrie, între orele 7:00 şi 21:00.
La fel ca la alegerile locale, campania electorală pentru scrutinul parlamentar s-a desfăşurat cu măsuri speciale, impuse de pandemia de coronavirus.
La alegerile de duminică, prima pe buletinul de vot, în Sălaj, este Alianța USR-PLUS, urmată de PNL, PSD, PMP, UDMR, Pro România și alte 22 de partide și alianțe înscrise în competiția electorală pentru Camera Deputaților, și cinci în cazul alegerilor pentru Senat.
Alianța USR-PLUS îl propune pe prima poziție, la Camera deputaților, pe Alin Prunean, coordonator regional PLUS pentru județele din Nord Vestul României. Pe listă se mai găsesc Cozma Cristina Cosmina, Ştefan Boţa, Adrian Nistor, Radu Alin Marian şi Liviu Fărcaș.
La Senat lista este deschisă de Cosmin Cristian Viașu, președintele USR Sălaj, lista fiind completată de Bob Virgil Marius, Gabriela Carmen Olar şi Mihai Tămaş.
PNL merge la Camera Deputaților pe mâna lui Lucian Bode, președintele organizației județene și ministru al Transporturilor, de profesie inginer electromecanic. Bode este urmat la Camera Deputaților de inspectorul şcolar general, Vasile Bulgărean, directorul Şcolii Gimnaziale “Silvania” din Şimleu Silvaniei, Angela Lipo, antreprenorul Traian Iepure, juristul Robert Deak şi bancherul Cristian Pop.
Pentru prima poziţie pe lista de la Senat a fost nominalizat avocatul Bogdan Ilea, decan al Baroului Sălaj. Pe lista pentru Senat îl urmează omul de afaceri Nicu Cherecheş, inginerul Dana Crişan şi antreprenorul Flaviu Ciortea.
PSD a venit cu o supriză la Camera Deputaților, medicul ortoped Florian Neaga, social democrații optând, chiar și la nivel central, pentru cooptarea unor medici renumiți pentru alegerile parlamentare. La Camera Deputaților mai candidează vicepreşedintele PSD Zalău – Sergiu Panie, primarul comunei Cristolţ – Ioan Cheşeli, inspectorul şcolar Valentina Souca şi preşedintele TSD Sălaj – Ovidiu Costinaş.
La Senat, PSD mizează pe cel care ocupă și în prezent funcția de senator, Gheorghe Pop, el candidând pentru un al patrulea mandat. Pop este urmat pe listă de preşedintele PSD Zalău – Călin Forţ, primarul comunei Letca – Dorel Man şi doctorul Anca Eremiea.
La PMP, președintele filialei județene Vasile Cristian Lungu candidează pentru un nou mandat de senator, el fiind urmat de specialistul în științe administrative Teodor Peter, inginerul Marius Blaj și administratorul Rodica Man. La Camera Deputaților, primul pe listă este antreprenorul Dumitru Cordoș, urmat de economistul Emanuel Pop, Radu Știrb, Corneliu Pop, Diana Coroian și Flaviu Vecian.
UDMR mizează, din nou, pe experiența bogată a președintelui din Sălaj al acestei formațiuni politice, Seres Denes, jurist de profesie, pentru un nou mandat de deputat. Lista UDMR de la Camera Deputaților este completată de expertul în administrație publică Bogya Annamaria, Istvan Lucza, Szoboszlai Gyork și Dobrai Ferenc.
UDMR o propune pe profesoara Kovacs Irina prima pe listă la Senat. Ea este urmată de inspectorul adjunct de la ISJ Sălaj, Dari Toma, Szekeres Eniko și Papp Lajos.
Fostul președinte ALDE Sălaj, Valer Crișan, este primul pe lista PRO România pentru Camera Deputaților, el fiind urmat de avocatul Orlando Culea, juristul Ardelean Dan, Ludovica Breban, Ligiu Negrea și Dan Groza. La Senat, îi avem pe bucureșteanul Ștefănescu Vasile, jurist, antreprenorul Alin Ungur, directorul comercial Tegzeș Claudiu și doctorul Iulia Tout.
Deputații și senatorii vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale. Potrivit normei de reprezentare, Bucureștiul are cei mai mulți parlamentari: 13 senatori și 29 de deputați. Județele Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj și Tulcea vor avea cei mai puțini reprezentanți în parlament – câte 6.
Alegătorii care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate expiră în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie.
Legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării. Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Fiecare secție de votare pentru alegerile parlamentare 2020 din data de 6 decembrie va avea flacoane cu soluție dezinfectantă, iar toți participanții la procesul electoral vor purta mască de protecție, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care stabilește regulile sanitare ce vor trebui respectate la scrutin pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.
La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor fi îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”.
În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum un metru între oameni iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători.
Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.
Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată lua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.
La alegerile parlamentare 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani împliniți în ziua de 6 decembrie. Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.
Pop Gheorghe senator, primul pe lista psd? Ati inebunit, pai cu asta pierdem la Salaj! Asta-i si cam in varsta, si cam analfabet, si necinstit! Nu-i ajung 4 mandate? Mai vrea? Nu avem niste oameni mai “intelectuali”? Vai, vai ca prosti mai sunteti!
Duminică dăm jos ciocoimea liberală care ne-a tăiat pensiile !