Într-o țară cu o rată îngrijorătoare a analfabetismului funcțional, nu e de mirare că suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Potrivit unei statistici Eurostat, 1 din 3 români nu a citit niciodată o carte iar 93,5 la sută dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor.

Conform aceluiași raport, doar 6,5 la sută dintre români cumpără cel puțin o carte pe an. De aici rezultă că în România numai 1,3 milioane de persoane cumpără cărți. Majoritatea acestor persoane sunt femei. Circa 18,5 milioane de români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Vânzările de carte sunt influențate, în mare parte, de începerea școlilor și a facultăților.

În această perioadă, promovarea cărților se face mai mult pe internet și prea puțin prin reclame la radio sau la televizor. Mulți români spun că nu au timp să citească sau să intre în librării să cumpere cărți, de aceea printre rafturile bibliotecilor sau ale librăriilor întâlnim în general elevi sau părinți, care caută volumele recomandate la școală.

Consumul scăzut de carte din România se reflectă și în numărul tot mai mic de librării. Și la acest capitol, statisticile ne plasează tot pe ultimul loc în Europa. Avem doar 2 librării la suta de mii de locuitori în vreme ce în Germania, de exemplu, sunt de 5 ori mai multe. Și acest lucru se întâmplă deoarece cărțile nu sunt promovate, în comparație cu alte produse culturale cum ar fi, de exemplu, festivalurile.

Sociologii sunt de părere că majoritatea românilor nu-și permit să dea bani pe cărți, chiar dacă și-ar dori. Prioritare sunt nevoile primare de mâncare, cheltuielile pentru casă și pentru îmbrăcăminte. Sunt cazuri unde, efectiv, nu rămân bani pentru altceva, dar, pe de altă parte, nici nu există niște “pattern-uri” pentru consumul de carte, adică nu se moștenește din familie obiceiul de a citi de plăcere și nici școala nu ne stârnește prea mult interesul.

În Italia avem un exemplu de bună practică și acesta constă în faptul că tinerii care împlinesc 18 ani primesc un voucher cultural de 500 de euro. “Peste 70% dintre aceste vouchere culturale sunt folosite pentru achiziția de carte. Deci o nevoie a publicului de a avea cărți în casă și de a citi, există”, explică Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România.

În România, și din cauza pandemiei, vânzările de carte au scăzut puternic și declinul va putea fi compensat de vânzarea online doar cu un procent de 25-30%. “Cei care cumpărau din online o vor face în continuare, dar puțini vor migra în rest din offline. Nu e comportamentul lor obișnuit de consum” ,mai spune Mihai Mitrică.

Aproximativ zece mii de zălăuani au abonament la bibliotecă

Biblioteca Județeană “I.S. Bădescu” Sălaj este o instituție de cultură bine pusă la punct, care administrează o colecție cu un număr însemnat de cărți, reviste și manuscrise ce pot fi puse la dispoziția cititorilor.

Biblioteca are în prezent aproximativ 10.000 de abonați din Zalău, din care procentul cel mai însemnat, cam 60 la sută, îl reprezintă copiii și tinerii. Este loc și de mai bine și de mai mulți abonați, mai ales că oferta de carte este una bogată, iar procedura de abonare sau de împrumut este cât se poate de facilă.

“Suntem una dintre puținele biblioteci din țară care au rămas deschise în această perioadă influențată de epidemia de coronavirus și au program obișnuit cu cititorii.Orarul a rămas același, avem deschis de luni până vineri, între orele 8-19”, aflăm de la directorul Bibliotecii Județene Sălaj, Florica Pop.

Pentru a împrumuta cărți de la Biblioteca Județeană, cititorii pot face o solicitare online, precizând titlul cărții, pentru a evita perioada de așteptare în incinta instituției. Este posibilă și prezența fizică la instituție, fiind respectate toate măsurile de protecție sanitară și distanțare fizică impuse în această perioadă.

Un alt aspect interesant care merită menționat este faptul că biblioteca deține un aparat performant pentru dezinfecția cărților.

“Instituția este dotată cu un echipament performant pentru dezinfecția cărților, astfel că orice volum care intră sau iese din bibliotecă trece mai întâi prin acel aparat. De asemenea, suntem dotați și cu un aparat de purificare a aerului, lucru care face ca vizitele cititorilor noștri să se desfășoare în deplină siguranță atât pentru ei, cât și pentru angajații bibliotecii”, spune directorul instituției, Florica Pop.

Ținând cont că traversăm o perioadă aparte, din cauza pandemiei fiind nevoiți să petrecem mai mult timp în casă, dar și pentru că urmează sezonul vacanțelor și concediilor de iarnă, o carte bună ne poate face ziua mai frumoasă.

“Îndemnăm, cu drag, împreună, spre lectură, acesta fiind cel mai facil și util mijloc de a ne menține sănătatea spirituală, mintea limpede, de aici decurgând, bineînțeles, multe alte beneficii, pentru sănătatea generală”, afirmă Florica Pop, directorul Bibliotecii Județene “I.S. Bădescu” Sălaj.