Cu pași repezi, România își formează generația care nu e deloc preocupată de propriul viitor. Unul din patru tineri nu muncește și nu studiază, spune consilierul de stat Laszlo Borbely. Cred că salariile sunt prea mici și nu merită să-și dedice timp unui loc de muncă, mai ales că sunt întreținuți de familie. Specialiștii în resurse umane avertizează că numărul acestor tineri fără planuri ar putea crește.
Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a menționat că soluții există, iar investițiile în educația pentru dezvoltare durabilă pot contribui la schimbarea acestor statistici. “Prin specificul său, acest tip de educație poate fi integrat cu succes inclusiv în curriculumul tehnic, de specialitate, din învățământul profesional și tehnic în domeniul agricol. Dacă generația tânără, care s-a dovedit a fi foarte receptivă, va îmbrățișa principiile dezvoltării durabile cât mai devreme, atunci abordarea va contribui definitoriu la îmbunătățirea calității vieții populației și la formarea unei societăți durabile și sustenabile” ,a precizat consilierul de stat.
Dezideratele sunt frumos zugrăvite dar, potrivit Eurostat, țara noastră a depășit Grecia sau Bulgaria la acest capitol. Doar italienii au mai mulți tineri sub 24 de ani decât noi care nu au un loc de muncă și nici nu studiază.
Pe acești tineri, specialiștii în resurse umane îi numesc parte din generația care refuză să-și facă un rost în viață și de vină ar fi inclusiv părinții, care-i protejează excesiv. Citată de presa națională, Sorina Donisă, CEO al unei firme de Resurse Umane, consideră că “o parte a generației de azi nu e pregătită să-și asume responsabilități și ar dori ca adolescența să se prelungească. Părinții le-au oferit tot ce le-a lipsit și, ca atare, au crescut într-o zonă în care a fost suficient să ceară. Au dispărut școlile profesionale, termină liceul și nu au nici o meserie.”
Așa a apărut așa numita generație NEET (not in education, employment or training) adică nici la școală, nici la serviciu, nici în pregătire pentru un anumit domeniu.
Anul trecut, statisticile arătau că peste 440.000 tineri români sunt în această situație.
Pentru 1300l pe luna,lucre liberalii si patronii aia care o tin gaia-matzu’ ca mai mult nu dau nici stranshi de coa#e.