În cadrul unei conferințe de presă desfășurată miercuri după amiaza la sediul PMP Sălaj, liderii formațiunii politice au vorbit despre alegerile din 6 decembrie, despre programul de guvernare al PMP, condițiile în care formațiunea va fi dispusă să formeze alianțe, dar și despre situația în care se află România în momentul de față. Alături de Cristian Lungu și Teodor Peter, cei care deschid lista PMP la Senat, la conferință a fost prezentă și Ioana Constantin, secretar general adjunct al formațiunii.
“PMP are în programul de guvernare priorități ce țin chiar de problemele presante de astăzi, din societatea românească. Vedem că, pe zi ce trece, sistemul nostru de sănătate cedează, iar asta e o consecință a faptului că nu au existat investiții în infrastructura spitalicească în ultimele decenii, că nu avem toate acele spitale care ni s-au promis și nici dotările pentru ele, dar mai este și o consecință a politizării excesive din domeniul de sănătate, inclusiv numirile managerilor, deciziile politice care s-au luat în tot sistemul de sănătate, de la DSP-uri până la spitale județene, municipale, orășănești. PMP a depus un proiect de lege, o nouă lege a sănătății (…), cu accent pe creșterea alocărilor pentru sistemul de sănătate, România având cea mai mică alocare pentru sănătate din Uniunea Europeană, și cu accent pe depolitizare, pe management al performanței. Această criză a arătat slăbiciunile a două sisteme fundamentale în societate – sănătatea și educația. Noi ne dorim întoarcerea copiilor la școală. Dar, pentru asta, avem nevoie de investiții. Avem de conectat școlile din România la internet, avem nevoie de infrastructură școlară din rural până în urbanul mare, avem nevoie, și aici, de depolitizare”, consideră Ioana Constantin, secretar general adjunct la PMP, fost secretar de stat în Minsterul Muncii.
“O imensă ipocrizie din partea politicienilor pe tema pensiilor speciale”
PMP a lansat, la nivel național, o invitație către toate celelalte partide parlamentare în baza căreia toți candidații care deschid listele pentru Senat și Camera Deputaților să semneze faptul că, dacă vor fi aleși, în următoarea legislatură vor vota și vor sprijini două proiecte: reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni.
“Declarativ, majoritatea parlamentarilor spun că sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari sau cu eliminarea pensiilor speciale. În realitate, PMP vă poate arăta, cu acte, că am avut un proiect de lege, depus de președintele Eugen Tomac, care a fost respins de PSD, PNL și UDMR, am revenit cu proiectul în Parlamentul României, a trecut tacit de Senat pentru că nici nu au vrut să-l dezbată, e pe ordinea de zi la Camera Deputaților și niciodată nu doresc să-l aducă mai în față, să fie dezbătut. Ca atare, avem acest angajament cu care mergem la fiecare dintre partide și o să vă spunem, public, care sunt candidații care nu au semnat pentru reducerea numărului de parlamentari sau eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni. O imensă ipocrizie în jurul discuțiilor pe pensiile speciale”, a afirmat Ioana Constantin.
Echipa PMP acuză USR de blat cu PSD
Teodor Peter, al doilea la Senat pe lista PMP Sălaj, spune că filiala județeană este gata pentru alegerile din 6 decembrie. “Împreună cu cei 31 de consilieri pe care-i avem la nivel de județ, promovăm ideile și acțiunile de la nivel central, încercăm să le facem cunoscute cetățenilor județului. Oameni, în mare parte, sunt receptivi, sunt de acord cu aceste idei, sperăm ca în 6 decembrie echipa PMP Sălaj să obțină un rezultat foarte bun”, spune Teodor Peter.
Pe de altă parte, reprezentantanții PMP Sălaj au acuzat Alianța USR -PLUS de blat cu PSD. Concret, în comuna Bobota, spun liderii PMP, consilierul local de la USR a dat votul său PSD-ului la constituirea Consiliului Local și alegerea viceprimarului.
“E limpede că există o înțelegere între USR și PSD, plecând de la ce s-a întâmplat în Parlamentul României, unde domnul Forin Iordache a ieșit președinte pe viață la Consiliul Legislativ și domnul George Dircă de la USR a fost votat de 110 psd-iști. Dar nu s-a terminat aici marea lor colaborare pentru că zilele trecute, la Timișoara, viceprimarul USR a fost votat de PSD, și au anunțat public psd-iștii că îl votează, iar viceprimarul de la liberali nu a mai fost votat. (…) Cred că ar trebui întrebați colegii de la USR dacă se gândesc la o majoritate cu PSD, pentru că așa arată lucrurile. Sau, poate, chiar la o guvernare cu PSD, dar să fie corecți și să spună adevărul”, a adăugat, referitor la acest subiect, Ioana Constantin.
Legat de prezența la vot, reprezentanții PMP consideră că aceasta va fi destul de reducă în contextul pandemic actual, însă formațiunea se poate baza pe o bună organizare în teritoriu.
“Prezența la vot cred că va fi destul de scăzută, vor fi avantajate partidele care au structuri bune în teritoriu, așa cum avem noi. Vă amintesc că PMP are același număr de consilieri pe care îl are și USR, dar ei trăiesc din slogane fără acoperire și din alianțe nefirești cu PSD, noi am muncit realmente, pentru că am plecat de la 14 consilieri și am ajuns la 31, dar a fost nevoie de multă muncă și multă convingere, în teren. Deci partidele care au structuri precum PMP vor fi, cred eu, avantajate pe 6 decembrie pentru că electoratul va fi mobilizat prin structurile respective”, a declarat președintele PMP Sălaj, senatorul Cristian Lungu.
Pentru ca-l are fondator pe basescu, partidul nu are nici o credibilitate .Pe langa alte hotii ,si-a pus fiica analfabeta in parlamentul european si acum aceeasi analfabeta e in fruntea listei la Constanta.
Mai FanPrimar! Iară mănânci kkt PSD ist?Esti unul dintre frustatii care au dat târcoale pe la toate partidele si care nu a primit nimic.Luzarule !
Eu cred ca sansele cele mai mari de a ajunge in Parlament , o au partidele neinfiintate inca . Cele infiintate sunt gasti de incompetenri , iresponsabili, ciumati de toate culorile !!
Mircea! Fi serios! Luptă adevărată se da între PSD si PNL. Restul sunt flo…ci in calea p..lii.Imi pare rau de USR+ dar datorita liderilor de la vârf nu confirmă. I as fi votat dar trebuie să aleg raul cel mai mic care in nici un caz nu este urmașul lui Iliescu