Starea de alertă s-a prelungit cu încă 30 de zile, fără introducerea de noi restricții. Totuși, o noutate o reprezintă decizia de a-i recompensa financiar pe viitorii medici. Studenții mediciniști care fac muncă voluntară în spitalele suport Covid-19 vor primi o sumă de 2.500 de lei pe lună, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, dezbătut joi de Guvern. Aceștia sunt chemați să se înscrie pentru un program de voluntariat care constă în munca în spitalele suport Covid.

,,Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistența medicală pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Ordonanța prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenți ai Facultăților de Medicină,medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat pe durata situației cu care ne confruntăm cu Sars Cov 2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale și să asiste în secțiile în care sunt îngrijiți pacienții care suferă de Covid-19″, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, proiectul de Ordonanță prevede și o colaborare cu rectorii Universităților de Medicină pentru organizarea unui program de voluntariat în care studenții pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe baza recrutării de voluntari. Acești studenți vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care vor fi repartizați și vor lucra în spitalele din județele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

,,În fiecare lună se așteaptă o activitate de 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu de 2.500 de lei. Plus, cei care vor fi în alte localități decât centrele universitare unde studiază sau localitățile de domiciliu sau de reședință vor primi o diurnă, plus cazarea și masa gratuite din partea autorităților sau a unității sanitare unde aceștia vor activa. Studenții vor ajuta ca personal mediu și, în primă fază, din 20.000 de posibili voluntari, țintim recrutarea a 3.000 de persoane”, a mai precizat secretarul de stat.

Șeful DSU afirmă că aceste măsuri sunt extrem de importante pentru creșterea capacității sistemului sanitar. Același proiect de Ordonanță mai prevede ca Ministerul Apărării să participe și să sprijine în realizarea campaniei de vaccinare anti Covid, când aceasta va începe.