Agenția Europeană de Mediu trage un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care măsurile luate pe fondul pandemiei de covid-19 se reflectă asupra mediului înconjurător. Pe de o parte, calitatea aerului s-a îmbunătățit considerabil datorită reducerii activității economice în timpul pandemiei, însă au fost folosite mai multe obiecte din plastic pentru serviciile de livrare la domiciliu și pentru prevenirea transmiterii infecției cu coronavirus.
Activiștii Greenpeace afirmă și ei că pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus înflorește poluarea cu deșeuri din plastic. Măștile sanitare, mănușile chirurgicale, echipamentul de protecție și sacii folosiți au dus la o creștere rapidă a cererii și producției de obiecte din plastic. Carența de reglementări clare privind reciclarea plasticului, precum și utilizarea recipientelor din plastic de unică folosință de către numeroasele restaurante reprezintă problema din spatele uneia dintre cele mai semnificative crize se sănătate publică din timpurile moderne. Neglijarea reciclării plasticului poate afecta pe termen lung planeta noastră, deja poluată, atrag atenția ecologiștii.
“Reducerea producției de plastice este singurul drum înainte. În contextul actual, complexul industrial al plasticului joacă ruleta rusească cu viața și sănătatea noastră. Plasticul este letal”, afirmă Von Hernandez, coordonator global la Break Free from Plastic Movement.
Un studiu efectuat în 2019 arată că producția globală de plastic a crescut de 4 ori în ultimele 4 decenii. Alte studii au estimat că 8 milioane de tone de gunoi de plastic ajung anual în ocean. Dacă această tendință va continua, riscăm să ne confruntăm, post-pandemie, cu o criză ecologică de proporții.