In general, pe sălăjeni ii aşteaptă scumpiri şi cheltuieli de care nu aveau nevoie.
Asigurarea locuinţelor devine obligatorie din iulie
Termenul limită pană la care proprietarii de locuinţe pot să incheie asigurarea obligatorie a fost prelungit pană in 15 iulie, potrivit unui anunţ al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). „Obligativitatea incheierii asigurărilor de locuinţe decurge de la un an de la inceperea emiterii poliţelor”, precizează oficialii MAI. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele obligatorii, şi-a inceput activitatea de subscriere in iulie anul trecut. Autorităţile anunţaseră iniţial că poliţele trebuie incheiate, pană la 15 ianuarie 2011. După15 iulie, proprietarii de locuinţe, care nu au incheiat asigurarea obligatorie, vor fi amendaţi cu sume cuprinse intre 100 şi 500 lei. Poliţa obligatorie oferă acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecările de teren şi inundaţiile. In funcţie de materialul de construcţie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 de euro, iar suma asigurată-10.000 sau 20.000 de euro.
Locuinţele nu se mai vand fără certificat energetic
Nicio locuinţă nu va mai putea fi vandută fără certificatul de performanţă energetică. Fără acest act nu pot fi legalizate tranzacţiile la notar. Documentul este obligatoriu atat in cazul imobilelor vandute ori cumpărate, cat şi pentru cele date spre inchiriere, potrivit prevederilor Legii 372/2005, intrate in vigoare de la 1 ianuarie. Obţinerea certificatului energetic se va face in urma unui audit, care presupune colectarea de date privind incălzirea, iluminatul sau apa caldă. In urma analizei datelor specialiştii dau indicaţii cu privire la modificările ce trebuie făcute pentru a reduce pierderile de căldură. Preţurile pentru intocmirea unui astfel de certificat variază in funcţie de specificul clădirii, dar şi de auditor, a precizat Ioan Şimonca, unul dintre auditorii energetici din Sălaj. Potrivit acestuia, preţurile pe metru pătrat variază intre 1,5 şi trei euro, iar actul poate fi obţinut in trei-patru zile.
Declaraţie unică la fisc
Agenţii economici vor scăpa de statul la coadă la ghişee, la cinci instituţii, pentru a depune declaraţiile privind contribuţiile sociale datorate şi evidenţa nominală a persoanelor angajate. In februarie se va depune o singură declaraţie, aferentă lunii ianuarie, la Administraţia Financiară de care aparţine agentul economic, urmand ca datele să fie transmise de Ministerul Finanţelor către Inspecţia Muncii, Şomaj, Pensii şi Sănătate.
Fără căsătorii duminica
In Zalău nu se vor mai oficia căsătorii duminica, incepand din acest an. Programul de oficiere a căsătoriilor a fost modificat, astfel, in zilele lucrătoare: 10 – 14, sambăta: 10 – 14 şi 16 – 18. Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că in cursul anului 2010 au fost oficiate duminica, 71 de căsătorii, ceea ce nu justifică prezenţa in fiecare duminică a unui ofiţer de stare civilă, in condiţiile in care nu se plătesc orele suplimentare, potrivit precizărilor făcute de Primăria Municipiului Zalău.
Elevii primesc mere
Din această lună elevii sălăjeni işi vor primi merele. Deşi era prevăzut ca elevii să-şi primească merele de la 1 noiembrie, programul prin care se distribuie fructe a intarziat in judeţul Sălaj din cauza birocraţiei. Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean, in urma licitaţiei au fost desemnaţi caştigători doi operatori economici, unul din Sălaj şi unul din Cluj, care vor incepe distribuirea fructelor din 5 ianuarie.
Alegeri in Surduc şi Almaşu
Noul an debutează in Sălaj cu două evenimente electorale: alegeri in Surduc pentru un nou Consiliul Local şi alegeri in Almaşu pentru un primar cu un mandat de un an şi jumătate.
Alegerile parţiale pentru Consiliul Local al comunei Surduc vor fi organizate duminică, 16 ianuarie. Data alegerilor a fost stabilită in ultima şedinţă de Guvern, care a avut loc pe 8 decembrie, potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului Sălaj. Comuna Surduc nu a avut Consiliu Local, timp de un şi jumătate, după ce, prin sentinţa civilă din 1 aprilie 2010, Tribunalul Sălaj a admis cererea de dizolvare şi a constatat dizolvarea de drept a Consiliului Local al comunei Surduc. Primarul, Ionel Chira, şi secretarul comunei, Maria Băbănaş, sesizau in data de 9 decembrie 2009 Tribunalul Sălaj, instanţa de contencios administrativ, privind dizolvarea de drept a Consiliului Local al comunei Surduc, datorită faptului că acesta nu s-a intrunit timp de trei luni consecutiv in perioada septembrie-noiembrie 2009.
In ceea ce priveşte alegerile din comuna Almaşu, acestea umează să fie programate, probabil, pentru luna viitoare, potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Sălaj. Data urmează să fie stabilită prin hotărare de Guvern. In comuna Almaşu se organizează alegeri parţiale deoarece primarul Eugen Uivari s-a retras din funcţie din cauza unor probleme medicale. Potrivit Prefecturii Sălaj, primarul Eugen Uivari a primit decizia de pensionare in noiembrie.
Atac la buzunare
Amenzi mai mari pe şosele
Noul an aduce şi amenzi mai mari pentru şoferii care incalcă regulile de circulaţie. Majorarea salariului mediu pe economie a dus la creşterea cu aproape 12 la sută a punctului de amendă, de la 60 la 67 de lei. Incepand cu 1 ianuarie, un punct-amendă este de 67 de lei, adică 10 la sută din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentand cea de-a treia majorare a sancţiunilor rutiere din 2008 pană in prezent.
Carburanţi mai scumpi
Majorarea accizelor are ca efect imediat scumpirea carburanţilor. De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb şi motorină au crescut cu peste 3 la sută. Acciza la benzina fără plumb urcă de la 452 euro pe tonă la 467 euro pe tonă, iar cea la motorină se majorează de la 347 euro pe tonă la 358 euro pe tonă. Potrivit estimărilor din piaţa carburanţilor, preţul unui litru de benzină va ajunge la şase lei in acest an.
Taxa auto – o povară
Anul 2011 vine cu taxe de poluare cu 45-50 la sută mai mari pentru maşini, in funcţie de vechime şi capacitate cilindrică. De la 1 ianuarie 2011 vor plăti taxă de poluare inclusiv autovehiculele Euro 5. Pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4, taxa de poluare va fi dublă. Măsura este menită de descurajeze achiziţiile de maşini second-hand.
Ţigările şi cafeaua – un lux
Intreaga structură a accizelor la ţigări s-a modificat la inceputul acestui an, insă creşterea preţurilor la raft va fi simţită abia de la inceputul lunii iulie, după cum spun reprezentanţii pieţei tutunului. In prima jumătate a lui 2011 va fi aplicată acciza actuală, de 76,59 euro/mia de ţigarete. De la 1 iulie 2011, pachetele de ţigări se vor scumpi cu sume cuprinse intre 20 şi 60 de bani. In ultima perioadă, acciza la cafea a fost anulată, dar printr-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal, Guvernul reintroduce accize la acest produs, consumat de foarte multă lume. Potrivit proiectului de act normativ, executivul propune cea mai mare acciză pentru cafeaua solubilă – 900 de euro pe tonă, urmată de acciza la cafeaua prăjită de 225 de euro pe tonă. Cafeaua cea mai des consumată la noi este cea prăjită, ceea ce inseamnă că in preţul cafelei la raft trebuie să se regăsească, in plus, aproape un leu pe kilogram.
Căldura costă mai mult
Zălăuanii branşaţi la sistemul de incălzire centralizat vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru căldură, incepand din acest an. Preţul gigacaloriei in Zalău este de 170 de lei, cu 40 de lei mai mult, incepand cu 1 ianuarie. Primăria a luat această hotărare, de majorare a preţului la căldura centralizată, după ce subvenţia de la stat pentru căldură aproape că s-a injumătăţit, costurile cu partea de producţie au crescut substanţial, iar Consiliul Local nu poate suporta subvenţia in totalitate. In momentul de faţă,la sistemul centralizat sunt racordate 48 de instituţii şi doar 636 de apartamente.
Pensionarii o duc mai greu
Pensionarii care au pensii ce depăşesc 740 de lei contribui la bugetul asigurărilor de sănătate cu 5,5 la sută din pensie, incepand din acest an.In Sălaj, peste 10.000 de pensionari au pensii mai mari de 740 de lei, potrivit Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Spre deosebire de modalitatea calculării acestei taxe pană la finele anului 2010, cota va fi aplicată intregii sume. Pană la 31 decembrie, pensiile de pană la 1.000 de lei erau scutite de taxe şi impozite. Doar pensiile mai mari de 1.000 de lei au fost impozitate cu 16 la sută, insă impozitul era aplicat doar pentru valoarea care depăşea acest prag.