Ministrul de Interne, Marcel Vela, este acuzat de Sindicatul Europol că refuză acordarea stimulentului de risc polițiștilor, în condițiile în care deja numărul de infectări în cadrul personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu noul Coronavirus a depășit 4.300 de cazuri, iar 9 persoane au murit.

Având în vedere activitățile desfășurate de polițiștii din prima linie pentru contracararea răspândirii virusului, sindicaliștii cataloghează drept “cea mai mare palmă dată polițiștilor din MAI” proiectul de lege depus la Senat care prevede acordarea de stimulente financiare polițiștilor locali.

Sindicaliștii Europol afirmă că au solicitat MAI ca polițiștii să beneficieze de aceleași drepturi ca și personalul medical, respectiv acordarea unui stimulent de risc de 2.500 de lei, încă din luna aprilie și au revenit cu mai multe cereri pe aceeși temă, dar ministerul le-a refuzat răspunsul la acest demers.

Replica lui Marcel Vela a venit pe pagina personală de Facebook în aceeași lună. “Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental și la nivelul MAI. Nu vreau să vă spun că încă nu am stabilit și cu Ministerul de Finanțe cuantumul coeficientului de risc. Din punctul meu de vedere, nu va fi la nivelul medicului, care este într-un contact permanent cu bolnavul de Coronavirus și ați văzut și evoluția îmbolnăvirilor în zona medicală, dar eu ca ministru al Afacerilor Interne mă voi preocupa ca să primiți un stimulent de risc, dvs. pompierii, polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii care sunt în prima linie”, afirma ministrul Vela.

O altă solicitare sindicalistă depusă și adresată Guvernului României în data de 7 august a rămas fără răspuns. Au urmat alte două solicitări către MAI și Guvernul României în 4 octombrie, tot fără răspuns până în momentul de față.

Sindicaliștii sunt indignați de faptul că “în data de 26 octombrie,a fost înregistrat la Senat Proiectul de Lege PL-X numărul 605 /2020 pentru modificarea și completarea art.7 din OUG nr.43/2020 prin care 3 parlamnetari propun acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.000 de lei pe lună, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale și a 1.000 de lei pe lună pentru funcționarii publici cu funcții generale și perosnal contractual din cadrul Poliției Locale, pe perioada stării de urgență și stării de alertă”.

Polițiștii cer Guvernului să beneficieze și ei de stimulentul lunar de 2.500 de lei, altfel vor declanșa protestele. Sindicaliștii spun că polțiștii vor răspune doar la urgențele semnalate prin 112 nu vor mai ieși în stradă pentru verificarea respectării măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru combaterea și prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.