Incă trei situri din Sălaj au fost propuse pentru a fi incluse in Reţeaua Ecolgică Europeană Natura 2000. Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, Aurica Grec, este vorba de Cursul Mijlociu al Şomeşului, propus ca arie de protecţie avifaunistică datorită existenţei unor populaţii de păsări cu valoare deosebită pentru fauna Europei, comuna Lozna, sit propus ca arie specială de conservare datorită existenţei pe suprafaţa sa a unui număr de cinci habitate de interes comunitar, respectiv, păduri de fag, de carpen, de stejar, păduri balcano-panonice de cer şi gorun şi păduri dacice de stejar şi carpen. Iar cel de al treilea sit este Muntele Şes, propus ca arie specială de conservare datorită existenţei pe suprafaţa sa a unui număr de 16 tipuri de habitate reprezentative de interes european.
Sălajul mai are incă trei situri declarate arii naturale protejate de interes comunitar, fiind incluse in reţeaua ecologică de arii naturale protejate INatura 2000 şi 15 arii de interes naţional. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, cele trei arii naturale incluse in Natura 2000 sunt Peştera Măgurici, din localitatea Răstoci, comuna Ileanda – in care trăiesc cinci specii de lilieci şi in care accesul publicului este interzis, pădurile dacice de stejar şi carpen (in suprafaţă de circa 90 hectare) din cadrul sitului Racaş-Hida (satul Racaş, comuna Hida) şi pădurile de fag (in suprafaţă de 21 hectare) din cadrul sitului Tusa-Barcău (satul Tusa, comuna Barcău).
Incă trei situri din Sălaj vor fi protejate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...