Fermierii care doresc credite in baza subvenţiei pe cap de animal au la dispoziţie două bănci. Creditul este de 85 la sută din valoarea subvenţiei.
O veste bună pentru deţinătorii de oi şi capre. După ce Raiffeisen Bank a incheiat convenţii cu APIA, iată că incepand cu data de 22 decembrie, CEC Bank a lansat Creditul Apia, pentru finanţarea capitalului de lucru in vederea desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale complementare in sectorul zootehnic – specia ovine şi caprine. Altfel spus, prima pe cap de animal poate fi ridicată in baza unei adeverinţe, eliberată de Centrul judeţean APIA sub formă de credit. Cuantumul creditului este de 85 la sută din valoarea subvenţiei. Subvenţia, adică prima fiind de 40 de lei pe cap de animal, creditul este de 34 de lei. Acest credit reprezintă un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii, pană la primirea la termen, potrivit legislaţiei in vigoare, a primei pe cap de animal la care sunt indreptăţiţi.
In judeţul Sălaj beneficiază de subvenţii pe cap de animal (ovine şi caprine) pentru anul 2010, 862 de deţinători de animale pentru 166.809 capete. Cei ce doresc credit, pană la sosirea termenului de plată se pot adresa Centrului judeţean APIA Sălaj.
Banca este suverană
Problema nu e chiar simplă. Inainte de a solicita adeverinţă de la APIA, fermierul trebuie să solicite băncii de la care doreşte să acceseze creditul pentru plăţile naţionale directe complementare o adeverinţă in care banca să specifice contul de credit in care APIA va vira suma cuvenită solicitantului. Şi dacă tot avem de-a face cu băncile, să nu uităm faptul că banca (creditorul) are dreptul de a impune pe langă o serie de adeverinţe, propriile condiţii de creditare. Aici sunt incluse şi garanţii pe care banca le poate solicita din partea fermierilor. Recomandarea APIA este ca potenţialii beneficiari să işi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.