In şedinţa de guvern din 2 decembrie, Emil Boc şi miniştrii săi au adoptat o hotărare de guvern, a cărei primă consecinţă va fi creşterea preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici. Este vorba despre hotărarea numărul 1.202 din 2010 privind „actualizarea cuantumului contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă”. Hotărarea de guvern prevede majorarea cu 400 la sută a redevenţei plătite pentru aşa-numitele ape uzinate, precum cele care pun hidrocentralele in funcţiune, ale administraţiei naţionale „Apele Romane”, de către marii producători din domeniul energetic, incepand cu cel mai mare, cu Hidrolectrica. Prin urmare, costul de producţie al energiei de la Hidroelectrica va creşte cu 9 la sută, o creştere pe care compania va solicita să-i fie recunoscută in tarifele aprobate de Agenţia Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei pentru anul 2011. Această importantă mărire de tarif se va regăsi in facturile de curent achitate de consumatorii casnici, incepand cu 1 ianuarie 2011. O altă problemă este aceea că de pe această hotărare de guvern lipseşte exact avizul Ministerului Economiei, adică instituţia care are decizia finală in domeniul energetic. Absenţa semnăturii ministrului Economiei nu este intamplătoare, ci este urmarea unei inţelegeri intre partenerii de guvernare.
Preţul energiei electrice va fi mai mare in 2011
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...