Liceenii din Sălaj vor fi mai pregătiţi pentru a face faţă situaţilor de bullying, prezente în multe unităţi şcolare, graţie unui proiect pus în practică de Asociaţia API Lyceum, ce funcţionează pe lângă Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, printr-o finanţare a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJTS) Sălaj.

„Pentru prima dată, dar nu ultima sperăm, am acceptat provocarea de a aplica în cadrul Concursului local de proiecte de tineret 2020 al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Sălaj cu proiectul <Împreună spunem Nu bullying-ului! Reţeaua şcolară de sprijin în situaţii de bullying>, solicitantul fiind Asociaţia API Lyceum ce funcţionează pe lângă Colegiul Tehnic <Alesandru Papiu Ilarian> Zalău. Pornind de la realitatea potrivit căreia ne confruntăm cu fenomenul bullying-ului în toate mediile, inclusiv în mediul şcolar, iar reacţia tinerilor în faţa acestui fenomen este de tăcere şi  indiferenţă, proiectul vine în întâmpinarea lipsei de reacţie a tinerilor în astfel de situaţii, iar prin activităţile propuse răspunde nevoilor tinerilor de lua atitudine în faţa acestuia. Proiectul îşi propune crearea unei reţele de persoane resursă în licee, respectiv a 50 de tinere care să poată fi în măsură să acorde suport altor tinere care suferă de pe urma oricărei forme de bullying  şi să le îndrume spre serviciile specializate din comunitate. Prin activităţile propuse  tinerii din grupul ţintă vor conştientiza că este foarte important să ia atitudine în faţa fenomenului bullying, să fie informaţi şi să poată informa la rândul lor alţi tineri pentru a şti cum să reacţioneze în momentul în care se confruntă cu astfel de situaţii”, precizează, într-un comunicat de presă, consilierul şcolar Aniela Lung.

Echipa de proiect este coordonată de profesorii Aniela Lung – consilier şcolar, Vasile Sîrb – preşedintele Asociaţiei ”API Lyceum”, Marius-Mirel Matyas – directorul Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian şi Savina Teglaş  – profesor de discipline economice. Din  echipa de proiect mai fac parte profesorii Gabriela Petruş – consilier educativ, Zinia Matyas şi Cristian Man – responsabili cu promovarea activităţilor proiectului. 

Parteneri în acest proiect sunt instituţii cu experienţă în implementarea şi organizarea de proiecte educative, capabile să asigure asistenţa de specialitate solicitată: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Asociaţia VeDem Just -Voci pentru Democraţie şi Justiţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj,  Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj.

Proiectul a fost aprobat spre finanţare cu suma de 14.550 lei.