Mersul la Biserică, impodobitul bradului şi mancarea tradiţională dau culoare sărbătorilor.
Crăciunul nu a fost intotdeauna aşa cum il ştim astăzi. A devenit sărbătoare legală abia in secolul al XIX-lea şi nu existau obiceiuri ca impodobitul brazilor sau colindatul, care a fost chiar interzis pe vremuri. Această sărbătoare are loc de mai bine de 2000 de ani, cu propriile tradiţii sau cu altele imprumutate. Multe dintre ele au apărut insă cu mult inainte de naşterea lui Isus. La noi, in satele din judeţul Sălaj, Crăciunul corespunde credinţelor populare care incă se păstrează şi este singurul cuvant din limba romană care desemnează Naşterea Domnului. Atmosfera Sărbătorilor a fost de multe ori o muză pentru nenumăraţi artişti care au evocat-o sub diverse forme. Atunci cand vorbeşti despre Crăciun, vorbeşti despre fericire, pace şi speranţă pentru mai bine.
Pentru a vedea cate tradiţii şi obiceiuri mai respectăm de Crăciun, Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a iniţiat un sondaj de opinie in perioada 13-15 decembrie 2010, intitulat „Obiceiuri de Crăciun la romani”.
Tradiţii şi obiceiuri
Romanii consideră colindatul cea mai frumoasă tradiţie de Crăciun, care alături de Ignat, impodobirea bradului, prepararea mancărurilor tradiţio-nale şi mersul la biserică sunt tradiţiile pe care cei mai mulţi dintre noi le păstrăm. Peste 80 la sută din noi consideră Crăciunul ca fiind sărbătoarea care pune cel mai bine in valoare tradiţiile poporului roman. Aproape 75 la sută dintre romani spun că merg la biserică de Crăciun. Peste 80 la sută dintre persoanele care merg de Crăciun la biserică sunt din Transilvania şi Banat sau Moldova, in timp ce aceste obicei il au doar 66,2 la sută dintre respondenţii care locuiesc in regiunea Sud -Bucureşti-Dobrogea. 9,1 la sută dintre noi au ţinut in totalitate postul Crăciunului, in acest an, iar alţi 36,6 la sută spun că l-au ţinut parţial.
Bradul şi meniul de Crăciun
Jumătate dintre romani impodobesc in acest an un brad natural. 41,4 la sută spun că bradul de Crăciun pe care il vor impodobi va fi artificial, in timp ce 3,5 la sută spun că işi vor impodobi bradul din curte. 2,3 la sută optează pentru un brad natural, in ghiveci. Culoarea preferată de majoritatea romanilor pentru a-şi decora bradul este roşul, urmat de stilul combinat, alb, albastru sau argintiu. 80 la sută dintre noi vor prepara in acest an un meniu special pentru Crăciun, iar 65 la sută dintre aceştia spun că meniul va cuprinde preparate tradiţionale. Sarmalele nu lipsesc din meniul de Crăciun pentru 91 la sută dintre romani, 84,7 la sută au in meniu preparate din carne de porc, 82,6 la sută preferă prăjiturile de casă, iar 79,6 la sută vor avea cozonaci.
Aproape jumătate dintre romani, 47,7 la sută, au pentru Crăciunul din acest an un buget sub 400 de lei, iar 65 la sută dintre noi susţin că bugetul pentru Crăciun a fost afectat de criza din ultimii ani.
Tradiţiile fac Crăciunul mai frumos
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...