În 22 octombrie, zălăuanii sunt invitați la teatru. Piesa „Văzduh” este un performance muzical despre mirarea noastră de a ne afla aici și acum. Concertele din ”Patru anotimpuri” au prins sens pentru ceilalți de abia atunci când autorul lor le-a însoțit de sonete descriptive. Noi am făcut drumul invers. Pornind de la text am extrapolat în muzică. N-am găsit încă un răspuns, dar drumul este unul extrem de incitant.” Așa descrie regizorul Victor Olăhuț noua producție a Asociației Cultură’n Șură, un spectacol bazat pe texte de George Gordon Byron, John M. Hull și Liviu Oros.
Spectacolul „Văzduh” este creat în cadrul proiectului „Lumina din spatele privirii”, un proiect implementat de Asociația Cultură’n Șură și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care a pornit ca o incursiune în lumea nevăzătorilor, bazată pe memoriile profesorului John M. Hull, a cărui experiență despre orbire este descrisă în cartea „Touching the Rock. An Experience of Blindness” (fără traducere în limba română). Profesor emerit de Educație Religioasă la Universitatea din Birmingham, John M. Hull analizează parcursul omului „tipic”, văzător, către o nouă viață, dominată de întuneric, din care dispar chiar și amintirile vizuale, fiind înlocuite de senzații, voci, sunete.
Descrierea acestor sunete l-a inspirat pe regizorul Victor Olăhuț să imagineze o construcție spectaculară complexă, în trei părți, fiecare cu tema sa muzicală. Actorii-muzicieni Marin Grigore și Vlad Robaș, înconjurați de o pădure de instrumente muzicale, conduc spectatorul într-o călătorie audio-vizuală unică și incitantă. Spectacolul va putea fi urmărit într-un turneu național în orașele Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Zalău și București.
La Zalău, spectacolul se joacă în 22 octombrie, la Sala Porolissum, la Centrul de Cultură și Artă.
Având în vedere situația determinată de evoluția pandemiei de Covid-19 în țara noastră și de măsurile de restricție impuse de autorități, programul poate suferi modificări. Pentru a fi la curent cu aceste schimbări, în cazul în care ele apar, puteți să accesați pagina www.culturansura.ro sau pagina de socializare facebook.com/culturansura.
Asociația Cultură’n Șură este o organizație non-profit care activează în domeniul cultural încă din anul 2013. Principalul scop al asociației este acela de a duce teatrul în satele românești, servind ca o punte de legătură culturală între mediul urban și cel rural. Începând cu anul 2018, asociația a realizat o serie de proiecte teatrale cu temă socială care chestionează probleme insuficient adresate în societatea românească: depresia post-natală, incluziunea socială a minoritarilor etnici, percepția și integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități.