Klaus Iohannis: „E încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă”

Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR, a depus vineri un proiect de lege care propune amânarea alegerilor parlamentare până anul viitor, din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit proiectului, alegerile pentru Senat și Camera Deputaților ar urma să aibă loc în 14 martie 2021.

În 29 septembrie, Curtea Constituțională a stabilit că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor și a respins ca neîntemeiată sesizarea Guvernului cu privire la acest act normativ. Legea se află în acest moment pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Parlamentul a votat deja ca alegerile parlamentare să aibă loc în 6 decembrie însă, dacă va exista vot majoritar, această dată va putea fi schimbată.

Proiectul de lege depus de deputatul independent ar putea avea sprijinul PSD, liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, declarând la un post național de televiziune că, în contextul epidemiei de coronavirus, dacă în Parlament va fi propusă amânarea alegerilor parlamentare, PSD va vota pentru amânarea scrutinului.

Liderul PMP, Traian Băsecu, a declarat și el că orice măsură care vizează sănătatea populației trebuie aplicată.

Liderul USR PLUS, Dan Barna, susține că sănătatea este prioritară dar o decizie de amânare a alegerilor trebuie bine cântărită.

În opinia liderilor UDMR, alegerile nu trebuie amânate, mai ales că acestea sunt fixate, oricum, chiar la limita impusă de lege.

Și liderul PRO România, Victor Ponta, consideră că organizarea unor alegeri în plină epidemie crește riscul de îmbolnăviri.

De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis nu vede oportună amânarea alegerilor parlamentare. Șeful statului consideră că o astfel de măsură reprezintă „încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă”.

„Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice”, scrie în Constituția României.

Data la care expiră mandatul actualului Parlament este 21 decembrie, iar prelungirea permisă de Constituție ar fi până în data de 21 martie. Important de menționat însă este faptul că între 21 decembrie și 21 martie, dacă rămâne actualul Parlament, potrivit prevederilor constituționale nu vor putea fi adoptate legi organice, deci nici legea bugetului, ci doar legi ordinare.

Tehnic, o amânare a alegerilor nu i-ar avantaja foarte tare pe liberali, care sunt pe val în acest moment. În schimb, e posibil să fie de bun augur pentru PSD care ar putea exploata mai bine până în primăvară, în speranța unui scor mai bun, deciziile Guvernului de a nu majora pensiile și alocațiile copiilor, de exemplu, precum și alte măsuri economice pe care vor fi nevoiți, probabil, să le mai ia în actuala situație de criză.

Avantajate ar putea fi și formațiunile care în 27 septembrie, la alegerile locale, nu au reușit să treacă pragul electoral, adică să obțină cel puțin 5 la sută din totalul voturilor exprimate într-o circumscripție, pentru a putea prinde locuri de consilieri locali sau județeni. Ar avea astfel la dispoziție încă trei luni să se repoziționeze pentru scoruri mai bune.

În Sălaj, nu au trecut pragul electoral la locale PMP, PRO România, ALDE, PNȚCD, Partidul Ecologist Român.