Cu lacrimi în ochi. Așa m-au prins, vineri seara, ropotele de aplauze de la premiera spectacolului „Verde tăiat”, prima piesă de teatru montată la Zalău după ani lungi de „secetă”.

O piesă de teatru manifest, o piesă de teatru ce se vrea semnal de alarmă pentru tăierile ilegale de păduri, cu un scenariu pornind de la pădurarul din Maramureș, omorât cu brutalitate în 2019, doar pentru că a încercat să opună sistemului.

Așa cum spunea Darius Prodan, sufletul și mintea din spatele acestei prime producții teatrale, dacă până acum Asociația Pro Teatru a adus spectacole la Zalău, iată că a venit momentul pentru a trece la următoarea etapă, aceea de a produce teatru la Zalău.   

Se poate face teatru la Zalău? Se poate face teatru de calitate la Zalău? Răspunsul este DA la ambele întrebări și e confirmat de aplauzele care au ținut minute în șir și i-au readus de mai multe pe scenă pe cei patru actori, la premiera de vineri a piesei „Verde tăiat”, jucată în decorul superb al Sălii Transilvania.  

O piesă regizată magistral de Adina Lazăr, cu un text de Alexandra Felseghi, muzica Adrian Piciorea și o scenografie de Andreea Tecla, avându-i în rolurile principale pe Răzvan Bănuț, Emanuel Cifor, Florin Suciu și Irina Sibef.

Spectacolul este inspirat din povestea pădurarului Liviu Pop, ucis în 2019 de către hoții de lemne.

În scenografia adaptată după acest caz, o femeie dintr-o comună din Maramureș, interpretată cu multă sensibilitate și emoție de Irina Sibef, dorește să afle responsabilii pentru moartea soțului ei, angajat la ocolul silvic din zonă, decedat în timp ce urmărea să oprească un transport ilegal de lemne. Alături de un procuror tânăr trimis din București – Florin Suciu, ea reușește să descopere tot mai multe informații și detalii legate de crima ce avusese loc cu câteva luni în urmă. Zalăuanul Răzvan Bănuț a dat viață, pe scenă, primarului localității, un personaj corupt ce controla o firmă de exploatări forestiere ce făcea tăieri ilegale de pădure, iar Emanuel Cifor l-a interpretat pe vecinul pădurarului ucis de hoții de lemne.  

A fost un spectacol cu multă emoție, decoruri impresionante și o muzică pe măsură, într-o combinație ce a atins sufletele și umezit ochii celor prezenți. Dar peste toate acestea, a fost un mesaj vis-a-vis de tăierile ilegale de arbori și de mafia și corupția din sistemul exploatărilor forestiere. Așa cum spunea Darius Prodan la conferința de presă premergătoare premierei, rolul piesei nu este acela de a acuza pe cineva, ci de determina spectatorii ca, la final, să tragă propriile lor concluzii despre ce se întâmplă în prezent în domeniul tăierii pădurilor.      

Restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus a făcut ca premiera de vineri să fie una cu un public restrâns, de circa 100 de persoane, însă Darius Prodan speră ca atunci când regulile sanitare o vor permite spectacolul să fie reluat la Zalău pentru publicul larg.

După spectacolul de debut, piesa va mai fi jucată la Cluj Napoca, Sibiu, Bucureşti, Suceava, Târgu Mureş şi Baia Mare.  

Realizarea spectacolului a fost posibilă graţie unei finanţări a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), dar şi cu sprijinul financiar la Centrului de Cultură şi Artă Zalău şi cel logistic al Casei Municipale de Cultură.