Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj a împlinit, joi, 10 de ani de existenţă. Mai exact, un deceniu de când mai multe instituţii culturale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sălaj au trecut sub umbrela unei singure instituţii.   

„Instituţia noastră a luat fiinţă în urmă cu 10 ani. E deja o perioadă de timp consistentă şi în toţi acești ani cred că am reuşit să demonstrăm că în judeţul Sălaj o instituţie cu mai mulţi angajaţi, o instituţie care să aibă mai multe domenii de activitate, poate să-şi facă treaba. Din 1 octombrie 2010, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Sălaj, având Secţia de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, revista şi editura <Caiete Silvane>, Ansamblul Folcloric <Meseşul>, Şcoala Populară de Arte şi Meserii. În 10 ani, activitatea tuturor secţiilor şi compartimentelor noastre a crescut”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Săuca, managerul instituţiei culturale judeţene.

Făcând o scurtă trecere în revistă a celor 10 ani de activitate, Daniel Săuca a precizat faptul că editura Caite Silvane a publicat în acest interval de timp o adevărată bibliotecă, respectiv peste 350 de volume, iar revista cu acelaşi nume, ce a împinit 15 ani existenţă, a ajuns la numărul 188.

În ceea ce priveşte Şcoala Populară de Arte şi Meserii, acesta are în prezent aproape 350 de cursanţi.

Centrul a avut în vedere şi partea de conservare şi valorificare a culturii tradiţionale, cel mai important proiect fiind cel al salvării caselor tradiţionale din judeţ. Potrivit lui Daniel Săuca, peste 15 case tradiţionale aşteaptă în prezent să fi puse pe o hartă culturală turistică, Centrul de Cultură şi Artă intenţionând să acceseze în 2021 fonduri pentru un proiect în acest sens.

Nu în ultimul rând, Ansamblul Folcloric „Meseşul” este de ani buni un nume de referinţă la nivel judeţean şi chiar naţional. În cadrul acestuia funcţionează şi o secţie dedicată copiilor, unde peste 100 de tineri învaţă secretele dansului popular de la noi.

O provocare pentru viitor, spune managerul Centrului de Cultură şi Artă, va fi găsirea unui sediu pentru instituţie, în condiţiile în care, actualmente, secţiile centrului funcţionează în trei locaţii.

De-a lungul celor 10 ani, Centrul de Cultură şi Artă Sălaj a pus în scenă sute de evenimente culturale şi a fost partener în alte sute de evenimente de gen.

Altfel spus, o activitate bogată pusă în slujba culturii, în încercarea de a fi o instituţie pentru domeniile culturale.