Astăzi suntem așteptați la urne pentru a ne alege primarii, consilierii locali, președintele Consiliului Județean și consilierii județeni. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.
Dreptul la vot poate fi exercitat numai în localitatea de domiciliu, la secţia de votare corespunzătoarea adresei din buletin. Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând site-ulregistrulelectoral.ro şi introducând datele personale.
Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe liste suplimentare dacă dovedesc, cu actul de identitate, că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.
Cei care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie vor putea vota și ei la acest scrutin pe baza buletinului de identitate, a cărții electronice de identitate, a cărții de identitate provizorii, a pașaportului de serviciu sau a pașaportului de serviciu electronic.
Persoanele care au obținut viza de flotant până în data de 4 septembrie pot să-și exercite dreptul la vot la alegerile locale din 27 septembrie.
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin vot uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza votului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Atât primarii şi cât și preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali.
Alegătorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local, unul pentru Consiliul Judeţean şi unul pentru preşedintele Consiliului Judeţean.
Viceprimarii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale și consiliile judeţene.
În secția de votare vor avea voie să intre cel mult cinci persoane, care vor purta în mod obligatoriu mască și se vor dezinfecta pe mâini atât la intrare cât și la ieșire.
Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral, de la alegători până la membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, personalul de pază sau personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Alegătorii trebuie să renunţe la mască o scurtă perioadă de timp, pentru a putea fi identificaţi.
Trebuie păstrată distanța de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral, iar în încăperile unde se votează trebuie făcute dezinfecţii periodice.
Tot din rațiuni de siguranță, alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, apoi îşi va dezinfecta mâinile sau va schimba mănuşile.
De asemenea, după exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate sau documentul de identitate”.