Consilierii județeni au votat în ședința de vineri, 18 septembrie, un proiect de hotărâre care prevede un acord de parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și județul Sălaj pentru realizarea proiectului integrat de infrastructură rutieră ”Drumul Meseșului” și a proiectului ”Restaurare Ansamblu Castel Beldy”.
Conform prevederilor OUG nr. 88/2020 privind instituirea unor măsuri și acordarea unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene, prin intermediul Autorității de Management POAT, va acorda sprijin financiar pentru pregătirea de proiecte de importanță strategică.
Două dintre cele 5 domenii care fac obiectul ordonanței de urgență sunt: „Infrastructura rutieră de interes județean, inclusiv variantele ocolitoare și/sau drumuri de legătură” și „Infrastructura și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”. În acest context, a părut oportună propunerea spre finanțare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, a elaborării documentațiilor tehnico-economice necesare pregătirii și implementării proiectul integrat de infrastructură rutieră „Drumul Meseșului”, precum și a actualizarea documentației tehnico-economice pentru proiectul „Restaurare ansamblu Castel Beldy”, spun reprezentanții Consiliului Județean.
Valoarea estimată a realizării documentațiilor pentru aceste investiții se ridică la 2.468.496 lei din care contribuția județului Sălaj la implementarea parteneriatului este de 896.456 lei, din care 893.956 de lei pentru proiectul „Drumul Meseșului” și 2.500 lei, pentru proiectul “Restaurare ansamblu Castel Beldy”.
Investiția ”Drumul Meseșului” este un proiect integrat alcătuit din trei drumuri județene: Drumul Județean 108N între Cuzăplac și limita cu județul Cluj, Drumul Județean 108 A între Creaca și satul Vânători, la limita cu județul Cluj, și Drumul Județean 108R între Agrij și Treznea.
Castelul Béldy, înscris pe lista monumentelor istorice din Sălaj
Castelul Béldy din Jibou este inclus pe lista monumentelor istorice din Sălaj, fiind o construcție de tip conac. Acesta a fost construit în anul 1903 de familia Béldy, pentru fiul lor Béldy Kálmán atunci când acesta s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla. Castelul are o suprafață de 1.100 metri pătrați și are în dotare un hipodrom și un teren de tenis.
A fost locul în care tinerii au trăit fericiți până la naționalizarea din 1948, când visele lor s-au năruit într-o clipă. Din fericire, castelul nu a rămas nici un moment în paragină, la început a fost transformat în spital, apoi în azil de bătrâni. Având în vedere că mare parte a mobilierului a dispărut, clădirea a fost păstrată într-o stare bună. După evenimentele petrecute în anul 1989, moștenitorii au reintrat în posesia castelului și a terenului de cinci hectare care îl înconjoară.
Beldi nu a fost criminal de război, se poate lucra la castel !
Orice ce tine de unguri trebuie mentionat?ma refer la comentarii….istoria aduce turisti….turistii aduc bani….
Dar românii cu ce se pot lăuda? Nu.ţi fie teamă că s.au investit bani frumuşei şi în monumente româneşti. Hai să nu mergem mai departe de Catedrala Sf.Vineri care a păpat suficienți bani .. de se asfalta tot Zalău’. De altfel are dreptate “Altul”
ar fi bine sa se restaureze cat mai multe conace din Salaj si Cetatea Barhory din Simleu si agentiile sa faca oferte pt turisti sa viziteze in cateva zile cetatile, conacele, muzeele, Gradina Botanica si alte puncte de interes din Salaj, sa fie o infuzie de bani de afara care ar duce la dezv judetului “Teleorman de Ardeal”