Potrivit datelor primite de la AJPS Sălaj, 92 la sută din mamele care sunt in prezent in concediu pentru creşterea copilului primesc indemniza-ţie cuprinsă intre 600 – 1.200 lei. Dintr-un total de 2.216 de beneficiari, 1.598 primesc indemnizaţie fixă de 600 lei, 438 primesc lunar intre 601 şi 1.200 lei, 139 de părinţi au indemnizaţie cuprinsă intre 1.201 şi 2.000 de lei, 32 de beneficiari primesc intre 2.001 şi 3.000 de lei, cinci beneficiari au intre 3.001 şi 3.999 lei şi doar patru părinţi primesc indemnizaţie maximă de 3.400 de lei.
Directorul AJPS Sălaj ne-a spus că doar 61 de persoane primesc stimulent lunar de 100 lei pentru că s-au reintors la muncă inainte de implinirea varstei de doi ani a copilului, numărul celor care renunţă la concediu pentru creşterea copilului fiind tot mai mic.
Cresc indemnizaţiile aflate in plată
Indemnizaţia pentru creşterea copilului acordată mamelor care sunt acum in plată şi celor care vor naşte pană la data de 31 decembrie se va majora incepand cu luna ianuarie de la aproximativ 72 la sută la 75 la sută, din media veniturilor profesionale din ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, transmite directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, Elisabeta Matolcsi.
Zilele trecute a intrat in vigoare un nou act normativ care prevede ca părinţii care optează pentru concediu de un an să primească indemnizaţie in cuantum de 75 la sută din media venitu-rilor nete pe ultimul an. Acelaşi procentaj va fi valabil şi pentru părinţii care se află deja in concediu pentru creşterea copilului sau care nasc pană la sfarşitul anului. In ambele cazuri, cuantumul indemnizaţiei nu va fi mai mic de 600 de lei şi nu poate depăşi 3.400 de lei.
Ca noutate, de anul viitor se va acorda in plus 600 de lei pentru fiecare copil provenit din sarcină multiplă. Acelaşi cuantum il va primi in plus mama care mai are naşteri in perioada in care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului.
Sălăjencele nu-şi compromit sarcina pentru a naşte pană la finele anului
„Nu au fost cazuri, dintre mamele care trebuie să nască in jurul datei de 1 ianuarie, care să fie interesate de declanşarea naşterii mai devreme de această dată. Idei pot fi in acest sens, mai ales că se discută foarte mult in mass-media despre problema indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Insă noi (n.r. medicii ginecologi) nu declanşăm naşteri inainte de termen decat dacă sunt probleme medicale care necesită această intervenţie. Din punct de vedere legal nu se poate declanşa o naştere la cerere”, ne-a declarat Ioan Sabău, medic specialist obstetrică-ginecologie. In ce priveşte riscurile care ar putea apărea in cazul declansării naşterii inainte de termen, dr. Ioan Sabău a explicat că nu se intamplă nimic deosebit dacă naşterea se produce după 37 de săptămani de sarcină, insă a intărit că acest lucru nu se poate face la cerere, decat dacă sunt probleme medicale.