Omătul a pus stăpanire pe tot Zalăul. Maşinile şi-au făcut ieri partie prin troiene, iar pietonii s-au luptat cu echilibrul pe trotuare.
După mai multe zile cu temperaturi sub zero grade, iarna a năvălit serios in Sălaj in noaptea de marţi spre miercuri, cu tot arsenalul său: zăpadă, lunecuş pe drum şi trotuare, drumuri necurăţate şi şoferi nervoşi. Pentru conducătorii auto a revenit in actualitate ^sportul^ cură-ţatului de parbrize. Toţi au participat apoi la primele ore ale dimineţii la procesiunea de pe bulevard. Cozi mari de maşini au traversat greu intersecţiile pe stratul mare de zăpadă care s-a aşternut pe drum. Utilajele de deszăpezire au ajuns mai tarziu decat toată lumea la intalnirea cu iarna. Pe cele mai importante artere din oraş, Bulevardul Mihai Viteazul şi strada Simion Bărnuţiu, plugul s-a făcut simţit abia după ora 10.00, după ce maşinile şi-au făcut culoar prin nămeţi ore bune. Multe străzi nu văzuseră nici măcar o lopată de material antiderapant. Ca să nu mai vorbim de mersul pe trotuare care a constituit, mai ales pentru varstnici, o probă de echilibru. Cinci muncitori dădeau la lopată abia in jurul orei 11.00 in faţă la biserica din Brădet pentru a curăţa traseul pietonilor.
Zălăuanii sunt mai fuduli decat francezii
Dacă vă intrebaţi de ce zăpadă era incă mare pe străzi aproape de orele amiezii, răspunsul vine de la Virgil Nicora, directorul Citadin, firma din subordinea Consiliului Local Zalău care se ocupă de deszăpezire. „Am acţionat incepand cu ora 3.00 şi am imprăştiat nisip cu sare, dar nu s-a intervenit cu plugul pentru că trebuie aşteptat ca maşinile să inmoaie zăpada”, ne-a declarat Nicora. Directorul ne-a mai spus că noi romanii suntem fuduli şi facem caz din orice, iar francezii au dormit in supermaketuri cand au fost blocate drumuri din cauza zăpezii.
Nu este destul material antiderapant
Pană in momentul de faţă Poliţia Rutieră nu a aplicat nicio sancţiune contravenţională vreunei firme care se ocupă de deszăpezire pentru că nu au fost drumuri inchise. Insă, in urma unui control al Poliţiei Rutiere şi al Companiei Naţionale de Drumuri s-a constatat că stocurile de material antiderapant din depozitele din Sălaj sunt insuficiente. „Zilnic se aduc 3-4 maşini de sare de la salina din Dej pentru a asigura stocul necesar de material antiderapant”, ne-a declarat Vasile Sabău, şeful Poliţiei Rutiere din Sălaj.
Recomandări pentru şoferi
Chiar dacă nu sunt obligatorii, poliţiştii rutieri recomandă tuturor şoferilor să-şi schimbe cauciurile de vară cu cele de iarnă, pentru o mai bună aderenţă şi o distanţă de franare mult mai mică. Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu precădere frana de motor, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemelor de semnalizare, curăţaţi luneta şi geamurile laterale de fiecare dată cand porniţi de pe loc şi adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum.