Anul şcolar viitor va funcţiona cu 32 de clase mai puţin decat in acest an.
Decidenţii din educaţie au finalizat documentul pri-vind modul de organizare pe şcoli şi clase sau grupe de copii a anului şcolar care urmează. Proiectul reţelei unităţilor de invăţămant şi planului de şcolarizare a fost transmis luni la Ministerul Educaţiei pentru validare. „S-a ţinut seama, de faptul că populaţia şcolară in judeţul Sălaj este in continuă scădere”, a declarat Ioan Abrudan, inspector şcolar general.
Populaţia şcolară in continuă scădere
Pentru clasele I-IV s-au propus 627 de clase pentru un efectiv total de 10.121 de elevi, cu 20 mai puţine faţă de acest an, cand sunt şcolarizaţi 10.268 de copii la acest nivel. La gimnaziu, un număr de 10.318 de copii vor fi impărţiţi in 543 de clase, cu nouă mai puţine decat in acest an şcolar, cand sunt inscrişi 10.257 copii. Pentru prima dată in ultimii şapte ani, clasele a IX-a trebuie suplimentate cu nouă, deoarece in acest an şcolar vor termina clasa a VIII-a 2.790 de elevi, cu 331 mai mulţi decat anul şcolar precedent. Este doar o excepţie, deoarece in anul următor populaţia şcolară de clasa a VIII-a va scădea din nou cu aproximativ 400 de elevi.
Cinci şcoli desfiinţate din lipsă de elevi
Lipsa de copii i-a determinat pe consilierii locali să decidă desfiinţarea a cinci unităţi de invăţămant din mediul rural. Este vorba despre Grădiniţele cu program normal din Pustă şi Boziaş, şcolile cu clasele I-IV din Mălădia şi Lazuri şi Şcoala Gimnazială nr.1 din Văleni. „Consiliile locale vor asigura transportul copiilor din aceste şcoli la cele mai apropiate unităţi de invăţămant din comună, sau după caz, din comunele vecine. Noi (Inspectoratul Şcolar n.r.) am propus desfiinţarea unei singure şcoli, cea de la Văleni, pe motiv că acolo erau 11 copii, cate 2-3 pe fiecare clasă de gimnaziu şi se practica invăţămantul simultan, cu majoritatea cadrelor didactice necalificate”, a specificat Ioan Abrudan. In celelalte situaţii, propunerea a venit din partea consiliilor locale care, după legiferarea finanţării pe standarde de cost, per elev, nu-şi mai permit să intreţină şcolile şi clasele care funcţionează sub efectiv.
La Halmăşd, situaţia este invers. In anul şcolar următor se vor reinfiinţa Grădiniţa cu program normal Halmăşd şi Şcoala cu clasele I-IV din aceeaşi localitate.
Totodată, Administraţia publică locală din Horoatu Crasnei a decis să acorde personalitate juridică şcolii din centrul de comună şi nu şcolii din Starciu, cum e acum.
Abrudan nu vrea creşe, ci concediu pentru mame
In ce priveşte posibilitatea de a se infiinţa creşe pentru copiii mamelor care vor opta pentru concediu de creşterea copilului de un an, Abrudan a menţionat că speră ca politicienii să se răzgandească şi să nu reducă din perioada in care mamele pot sta acasă cu copilul. „Este o perioadă delicată in dezvoltarea unui copil şi sper să se ajungă la o soluţie astfel incat să nu se atingă de această pro-blemă foarte sensibilă”, a menţionat şeful invăţămantului sălăjean.