Muzeul Holocaustului de la Șimleu Silvaniei și-a deschis pentru prima dată ușile pentru vizitatori în 11 septembrie 2005. Inițiativa salvării unicei sinagogi din Sălaj și transformarea ei în primul muzeu al Holocaustului din România a aparținut doctorului Alexander Hecht, originar din Nușfalău, fiu al supraviețuitorilor Holocaustului Vera și Zoltan Hecht.
Astfel, cu 15 ani în urmă, clădirea sinagogii din Șimleu era transformată în muzeu, dedicându-și spațiul activităților culturale și educaționale din anii care au urmat.
În 2006 a fost organizată prima Olimpiadă Națională având ca specific problematica Holocaustului, iar în 2007 a fost organizat primul Concurs multietnic și multicultural la muzeu, împreună cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare din România. Din anul 2008 a început seria sesiunilor de formare a cadrelor didactice din țară în ceea ce privește predarea și învățarea Holocaustului, proiect pilot cu sprijinul Claims Confernece din SUA și parteneri ca Yad VaSHem, Universitatea din București, Institutul de Iudaistică Moshe Carmilly Weinberger din Cluj-Napoca și mulți alții.
Organizarea de evenimente cu impact național și internațional au stat la baza primei vizite a unui înalt oficial al Ambasadei Statului Israel în România, E.S. David Oren, în 2010. În anul următor muzeul a inițiat la Șimleu Silvaniei seria de sesiuni și mese rotunde referitoare la Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Începând din 2011, clădirea sinagogii-muzeu a intrat într-un amplu proces de renovare care a durat mai bine de 4 ani. Sprijinul financiar venit din partea Federației Comunităților Evreiești din România prin președintele Dr. Aurel Vainer a fost oferit pe baza activităților educaționale ale muzeului. Au contribuit de asemenea și Joint Comitee și Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, prin Guvernul României.
În 2016 a fost câștigat primul proiect educațional cu finanțare europeană: Instrument Interactiv de Predare a Holocaustului, cu un parteneriat a 6 țări din Europa și cu o durată de 3 ani. În urma proiectului a rezultat o platformă digitală interactivă bazată pe interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului din cele 6 țări partenere, care să fie pusă la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor pentru educația despre Holocaust.
În 2017 a fost lansat proiectul Iwalk care reprezintă un tur digital al istoriei evreimii șimleuane cu locurile și poveștile de viața locale. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Zachor din Budapesta și USC Shoah Foundation din SUA.
Anul 2018 a reprezentat un nou început pentru Muzeul Holocaustului. În urma Conferinței Internaționale de la Ierusalim și a vizitei la Yad Vashem, a fost concepută noua expoziție a muzeului, sub forma unor panouri cu elemente digitale, expoziția informativă despre tragedia Holocaustului fiind inaugurată în 11 septembrie 2018. Și anul 2020 a început în forță, cu organizarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în 26 ianuarie. În lunile următoare au fost derulate alte proiecte educaționale la muzeu, unele împreună cu Asociația GoFree Cluj-Napoca sau Asociația Pensionarilor din Oradea.
Mii de oameni vizitează, anual, Muzeul Holocaustului de la Șimleu Silvaniei.