Dragi cititori, astăzi este Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

În anul 326 împărăteasa Elena ajunge la Ierusalim cu dorința de a găsi crucea pe care a fost răstignit Hristos. După mai multe săpături au fost descoperite trei cruci. Potrivit mărturiilor, o persoană bolnavă a atins corpul ei de cele trei cruci. În momentul în care a fost atinsă de lemnul crucii pe care a fost răstignit Domnul, această persoană s-a vindecat.

La data de 14 septembrie 335 episcopul Macarie al Ierusalimului a ridicat în văzul poporului crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Sfânta Cruce a fost luata de regele Chosroes al perșilor în anul 614, dar a fost recuperată în anul 629, de împăratul Heraclius. După întoarcerea Sfintei Cruci de la perși, patriarhul Zaharia o va înălța și el pe 14 septembrie 630 în văzul credinciosilor.

Iată o parte din peregrinarea Crucii lui Hristos de-a lungul anilor.

Dragilor, crucea este pentru mulți dintre noi cel mai absurd simbol, un element neînțeles. Trăsătura verticală, care înseamnă viața, este suprapusă de trăsătura orizontală, care simbolizează moartea. În realitate dragii mei, crucea este întâlnirea dintre Cer și Pământ. Ea este condiția vieții și calea regală care duce la Înviere, la Veșnicie.

Trăim într-o lume a crucii, dar a crucii fără de Hristos. Astăzi lumea modernă nu înțelege crucea și mai mult, se ferește de ea. Nu înțelegem crucea în viața noastră pentru că nu cunoaștem, nu înțelegem și nu iubim cu adevărat Crucea lui Hristos. Crucea lui Hristos a devenit astăzi un simbolism, un simplu obiect de tradiție, un formalism epuizant. Noi nu suntem conștienți cu adevărat cât de mult poate să zidească crucea în viața noastră, să dea sens, să salveze, să vindece.

Dacă viața umană se dobândește prin durerile nașterii, la fel se poate dobândi și viața cerească, prin durerile crucii, ne dezvăluie părintele Ion Buga.

Filosoful rus Nikolai Berdiaev spune că noi creștinii aparținem Crucificatului, religia creștină este numita si religia crucii. Așadar dragi creștini, să înălțăm și noi astăzi Crucea la vedere, în inimile noastre…să o purtam cu demnitate și credință, să punem crucea în centrul vieții noastre, sa o purtăm în durerile zilnice, să-i aparținem cu adevarat lui Hristos pentru a putea mai apoi să aparținem vieții cerești!

O sărbătoare binecuvântată! Pace și bine!