Reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj au dat asigurări, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate unităţile şcolare din judeţe sunt pregătite pentru începerea şcolii în 14 septembrie, atât din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, cât şi al cadrelor didactice şi infrastructurii şcolare.
Prefectul judeţului Sălaj, Virgil Ţurcaş, a precizat că în acest an multe din responsabilităţile legate de şcoală trebuie asumate pe plan local, de părinţi, unităţi de învăţământ şi autorităţi.
„Premisa de la care pornim, şi am făcut un studiu din acest punct de vedere, la nivelul judeţului Sălaj, este că atât părinţii, cât şi elevii, în proporţie covârşitoare doresc începerea anului şcolar în condiţii normale. Şi profesorii, de altfel, doresc începerea anului şcolar în condiţii normale. În mod logic şi noi, ca autorităţi, am reflectat asupra ideii de a ne lua toate măsurile de precauţie din timp, pentru a putea să facem acest lucru. Asumarea responsabilităţii, însă, începe şi de la nivel local, pentru că aici avem consilii de administraţie, comitete de părinţi, autorităţi locale – primari, consilii locale ş.a.m.d. Pe de altă parte, avem un al nivel al asumării responsabilităţilor şi mă refer aici la instituţii – Inspectoratul Şcolar, care gestionează toată această activitate, avem o structură suport de specialitate şi mă refer aici la Direcţia de Sănătatea Publică. (…) Ani la rând am fost obişnuiţi să vină lumina de undeva de sus, să spună cineva ce să facem şi iată că în anumite situaţii mai dificile, mai complicate, suntem nevoiţi să ne asumăm (deciziile n.r.) la nivel local, pentru că există un specific la nivelul fiecărei unităţi şcolare, la nivelul fiecărei comunităţi locale de care trebuie să ţinem cont”, a precizat Virgil Ţurcaş.
Din punct de vedere al situaţiei epidemiologice, doar în opt comune din judeţ există, la acest moment, o rată a incidenţei cazurilor de COVID-19 mai mare de un caz la mia de locuitori, ceea ce ar duce la aplicare scenariului galben, legat de desfăşurarea orelor.
„Ne dorim ca anul şcolar să înceapă în condiţii de siguranţă pentru cât mai mulţi copii. De aceea am monitorizat toate UAT-urile, nu numai cu numărul de cazuri care sunt în ultimele 14 zile şi care dădeau o posibilă propunere vis-a-vis de un anume scenariu, ci am analizat evoluţia cazurilor de la începutul evenimentelor pentru fiecare UAT în parte. (…) După analiza de ieri, care este valabilă li astăzi, avem un număr de opt comune care au o rată de incidenţă peste 1. Acestea sunt: Boghiş, Românaşi, Agrij, Mirşid, Năpradea, Lozna, Treznea şi Bănişor. Ţin să precizez faptul că nu înseamnă un număr foarte mare de cazuri, pentru că aceste comune au o populaţie relativ mică şi raportat la mia de locuitori, depăşeşte uşor pragul”, a declarat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.
Inspectorul general şcolar, Vasile Bugărean, a precizat la rândul său că în urma analizelor din consiliile de administraţie, Bănişorul şi cu Treznea au convenit că pot să meargă în scenariul verde.
Acesta a subliniat faptul că şcolile personalul din învăţământ al lucrat foarte mult în perioada vacanţei, astfel încât majoritatea şcolilor să poată să transmită lecţia din sala de clasă şi pentru copiii care nu sunt la şcoală, fiind totodată asigurate condiţiile din punct de vedere igienico-sanitar. De asemenea, majoritatea şcolilor au achiziţionat bănci modulare, pentru un singur elev, inlocuind băncile tradiţionale cu două sau trei locuri. În şcoli sunt
„Suntem pregătiţi să începem şcoala în 14 septembrie, în toate unităţile şcolare. (…) Noi, în această perioadă de vacanţă am pregătit şcolile ca fiecare elev să aibă acces la educaţie. (…) Şcolile sunt pregătite, acum, pentru începerea cursurilor”, a precizat Vasile Bulgărean.
Inspectorul general şcolar a semnalat însă o problemă în ceea ce priveşte aglomerarea copiilor din unele grădiniţe.
„Este o mare problemă a grădiniţelor, pentru că am vrut ca toţi copii să fie într-o grădiniţă dintr-o anumită zonă, unde s-a ajuns la 25-26 de copii, astfel încât distanţarea în perioada de somn nu se mai poate face, pentru că este pat lângă pat. Ce soluţii putem să găsim acolo? Dar dacă există înţelepciune, atât a cadrelor didactice cât şi părinţilor, să existe o anume rotaţie, vom depăşi şi aceste momente. Altfel, nu avem cum să facem săli sau să aducem paturi”, a spus Bulgărean.
Nu în ultimul rând, în cee ce priveşte ziua de luni, acesta a menţionat că inspectoratul şcolar a cerut condurerilor şcolilor să asigure posiblitatea ca fiecare clasă de început de ciclu să aibă un moment festiv al ei, care să le amintească peste timp, elevilor, de prima zi de şcoală.
În urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ, până în data de 10 septembrie 2020, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj a emis hotărârile privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ, scenariu valabil pentru începutul de an şcolar 2020-2021.
Astfel, în judeţul Sălaj, se înregistrează următoarea situaţie:
– 317 unităţi de învăţământ vor funcţiona în Scenariul 1, care înseamnă participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară
– 23 unităţi de învăţământ vor funcţiona în Scenariul 2 (din cele şase comune menţionate anterior). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
Nu s-au înregistrat unităţi de învăţământ care să fie cuprinse în Scenariul 3 (cu participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online).
Suntem pregatiti, Ciuntule. Ne bucuram ca nu mai colaborezi (“impreuna” (pleonasm) cu nevasta lui Pop Gyurca, senatorul fara scoala) si iti spunem inca de multe ori ca in anul trecut scolar, n-am avut in scoli, nici sapun, nici hartie igienica, nici multe altele. Fa-ti propaganda in alta parte, nu in scoli, ca noi te stim! Vai de voi!