Casa Naţională de Asigurări de Sănătate propune acordarea concediului medical și pentru asigurații bolnavi care sunt nevoiți să stea în izolare, pe baza recomandării unui medic, la fel ca pentru cei care sunt internați în spital.

Proiectul de ordin al CNAS, aflat acum în dezbatere publică, prevede completarea legislației pentru a nu discrimina bolnavii alfați în izolare, bolnavi care nu au fost evaluați într-un spital dar au primit această recomandare de la un alt medic. Potrivit referatului care însoțește proiectul, sunt numeroase cazurile în care persoane bolnave, care aveau simptome specifice coronavirusului, au fost izolate la domiciliu, dar fără să fi fost evaluate clinic și paraclinic într-un spital.

Persoana asigurată confirmată cu o boală infectocontagioasă, pentru care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, la recomandarea medicului care a efectual evaluarea acesteia fără internare, în scopul constatării și menținerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiază de concediu medical acordat de medicul de familie, pe întreaga perioadă înscrisă în documentul eliberat de direcția de sănătate publică (…), scrie în textul proiectuluid de ordin.

În prezent, legislația nu prevede acordarea concediului medical și pentru aceste situații, iar persoanele asigurate aflate în izolare, care nu au fost evaluate într-un spital, nu pot beneficia de concediu medical.

Luna trecută, autoritățile au decis ca indemnizația lunară brută pentru concediul de carantină sau izolare să fie de 100 la sută, în loc de 75 la sută din baza de calcul stabilită de lege. Acesdta se acordă până la data confirmării persoanei ca fiind vindecată, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Observațiile si propunerile la proiectul de act normativ postat pe site-ul CNAS se pot transmite până în data de 17 septembrie.