In jur de 180 de produse folosite in cele mai diverse domenii includ in componenţa lor ceva din porc.
In nici un moment al anului nu vorbim despre porc, ca acum, in prag de Crăciun. ^Nu e pasăre ca porcul^ zice mucalit romanul. Şi asta explică plăcerea de a manca, măcar cand cere tradiţia carne de porc. N-am bănuit insă niciodată la cate chestiuni este folosit porcul. Un studiu britanic arată că in jur de 180 de produse de tot felul se fac din diferite părţi şi organe ale porcului.
Ingheţata Conţine gelatină extrasă din oasele de porc, aceasta regland cristalizarea zahărului incetineşte procesul de topire.
Painea Ceea ce o ţine proaspătă mai multe zile sunt proteinele extrase din păr de porc. Şampoanele dau strălucire părului pentru că au in componenţă acizi graşi extraşi din oasele de porc. Cremele cosmetice faciale au in componenţă colagen de la porc, care reduce ridurile mai bine ca oricare altă substanţă. Tamburinele orchestrelor moderne sunt realizate din vezica urinară a porcului. Calciul extras direct din oasele de porc este adăugat in mai multe tipuri de iaurt. Pentru ca sucurile să fie limpezite in sticle se dreg cu gelatină porcină. La fel şi vinurile nobile şi berea au ca agent de limpezire gelatina. Hemoglobina din sangele de porc este folosită in filtrele ţigărilor şi incetineşte accesul substanţelor toxice in plămani. Tot gelatina din oase se pune la asanmblarea cartuşelor şi gloanţelor şi la transportul in siguranţă a prafului de puşcă. Aşa stand lucrurile mă gandesc, cel puţin acum, cand ne pregătim să tăiem porcul din coteţ, să facem carnaţi şi caldaboşi, tobă şi şunculiţă, că trebuie să-i acordăm dom- nului Guiţător mai multă consideraţie.