Candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean Sălaj din partea PNL, Dinu Iancu Sălăjanu, şi candidatul la funcţia de primar al Zalăului, Florin Iordache, din partea Alianţei USR-PLUS, au prezentat, marţi, în cadru unei conferinţe de presă, principalele puncte ale programelor electorale, cu care speră să convingă alegătorii să-i voteze în 27 septembrie.

„Pentru mine, dezvoltarea județului Sălaj înseamnă o administrație profesionistă, transparentă şi dedicată comunității. Nu putem dărâma şi reconstrui de la zero puținul făcut în ultimii zece ani, dar când susțin că ‚reclădim’ Sălajul vreau administrarea corectă a ceea ce există deja, dar şi schimbarea ideilor cu ‚lasă că merge şi aşa’, de până acum”,  a precizat, în deschiderea conferinţei, Dinu Iancu Sălăjanu.  

Candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean a adăugat faptul că nu-şi mai doreşte ca Sălajul să fie considerat un simplu județ mic, fără potențial de dezvoltare și fără perspective, ci vrea un județ conectat prin infrastructură de calitate la întreaga regiune, la Cluj şi Bihor.

Dinu Iancu Sălăjanu a declarat că programul său politic se axează pe trei principii, pe care le-a şi detaliat:

„- Cetățeanul este stăpânul alesului local și nu invers – Cred că fiecare ales local trebuie să-și organizeze întreaga activitate în jurul acestui principiu. Cred că trebuie să lăsăm deoparte anvergura unei funcții politice și să nu uităm că o ocupăm vremelnic cu un scop precis: acela de a fi în slujba cetățeanului, indiferent că ne-a creditat sau nu cu votul lui;

– Mai puțină politică, mai multă administrație – Cred că atunci când vine vorba de administrarea județului cooperarea între toți actorii implicați, indiferent de formațiunea politică din care provine reprezintă un deziderat fără de care nu se poate atinge peformanța administrativă;

– Județul Sălaj nu mai poate fi considerat un județ de mâna a doua – Sălajul are nevoie de un președinte al Consiliului Județean care să-l pună cu adevărat pe harta României. Nu mai putem accepta să fim tratați ca locuitorii unui județ mic, care nu contează”.

Ca măsuri pe care le are în vedere, acesta a amintit: modernizarea procesului administrativ; dezvoltarea sectoarele economice cu potențial local şi identificarea oportunităților de investiții; promovarea culturii și a valorilor locale; accesarea de fonduri europene; modernizarea infrastructurii de transport şi modernizarea sistemului medical județean, inclusiv prin construirea și dotarea unui laborator de biologie moleculară şi construirea unei piste de aterizare pentru elicopterul SMURD în municipiul Zalău.

La rândul său, Florin Iordache a precizat că  are în vedere o administraţie curată, prietenă cu antreprenorii şi care va încuraja constant dezvoltarea de noi afaceri, precum și atragerea în Zalău a unor noi lideri de piață, în contextul în care orașul beneficiază de o poziționare strategică pe axa viitoarei autostrăzi Cluj-Napoca Oradea.

„Sprijinim o economie diversificată, rezistentă la crize economice, în care serviciile și producția de bunuri au o valoare adăugată mai mare, cu suport tehnologic modern, aducând resurse suplimentare administrației locale pentru amenajarea modernă de parcuri, baze și terenuri pentru sportul de masă, zone de linişte şi relaxare”, a afirmat candidatul USR-PLUS.

De asemenea, potrivit acestuia combaterea abandonului școlar va fi o prioritate de nivel zero și urgență maximă, iar masa caldă pentru elevi rămâne proiectul de suflet al guvernului Cioloș și a oricărei administrații USR PLUS, alături de programul “şcoală după şcoală”.

Florin Iordache a adăugat faptul că îşi doreşte un oraş verde, cu un urbanism sănătos şi planificat, construirea de parcări rezidenţiale, un transport în comun occidental, un mediu cultural vibrant, cu festivaluri, târguri și expoziții, alături de implementarea unui standard anticorupţie în instituţiile administraţiei publice locale.

La finalul conferinţei, ambii candidaţi au subliniat că pentru atragerea de noi investitori este absolut necesară realizarea unui parc industrial.