Inspectoratul Școlar a trimis directorii să ceară bani de la primărie, administrația locală spune că va solicita sumele necesare de la … Inspectorat

Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar, nu are nimeni bani suficienți pentru unitățile de învățământ din Zalău. În prima parte a acestei luni, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Inspectoratului Școlar anunța că directorii de școli și grădinițe vor fi direcționați către administrațiile locale sau către sponsori pentru a solicita sumele de care au nevoie pentru reparații sau pentru a pune la punct sistemul de învățare online, iar acum, ajunși la administrațiile locale, directorii sunt anunțați că nu sunt bani destui pentru toate nevoile lor și că speranța stă, totuși, în Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean.

Directorii au ascultat sfatul șefilor învățământului sălăjean și au trimis solicitări cu sumele necesare către administrația locală, însă Primăria Zalău spune că poate oferi în acest moment, din bugetul local, doar 17 la sută din cât au cerut unitățile de învățământ din oraș. Pentru restul, se speră într-un ajutor de la Ministerul Educației.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, 27 august, s-a aflat și proiectul de hotărâre privind solicitările bănești ale unităților școlare din municipiu. În total, școlile, liceele și grădinițele din Zalău au cerut de la primărie 968.090 lei pentru efectuarea unor lucrări atât de reparații capitale, cât și de reparații curente, precum și pentru asigurarea unor dotări în vederea începerii în bune condiții a noului an școlar, sumă din care au primit 167.220 lei.

Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” a solicitat 6.700 lei pentru cablare la rețea de internet, Școala „Corneliu Coposu” a cerut 32.100 lei pentru cablare la rețea internet, Școala „Iuliu Maniu” are nevoie de 22.500 lei tot pentru cablare la rețea de internet, Liceul „Mihai Viteazul” a solicitat 6.000 lei pentru același motiv, Școala „Mihai Eminescu” a cerut 30.000 lei pentru a recondiționa scara secundară de acces, Liceul „Voievodul Gelu” a solicitat 18.750 lei pentru reparații la rețeaua de apă și canalizare în corpul A, Grădinița nr.5 a cerut 12.870 lei pentru consolidarea și repararea tavanului din hol, Grădinița „Ion Creangă” a solicitat 38.300 lei pentru înlocuire rețea interioară alimentare hidranți.

”Ținând cont de resursele limitate ale bugetului local, la această dată propunem asigurarea sumei totale de 167.220 lei.(…) Pentru diferența rămasă vom solicita Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, respectiv Ministerului Educației Naționale sumele necesare”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de consilierii locali.

Containere educaționale la „Simion Bărnuțiu” și gard refăcut la „Mihai Eminescu”

Potrivit rectificării bugetare adoptate în ședința de Consiliu Local, în bugetul Școlii „Mihai Eminescu” vor fi virați 15.810 lei pentru repararea gardului din spatele sălii de sport, gard format din panouri de beton care s-ai înclinat și prezintă riscul de a cădea în grădina imobilului învecinat.

De asemenea, Școala „Simion Bărnuțiu” va primi, ca urmare a creșterii efectivelor de elevi în ultimii zece ani, 270.000 lei pentru a achiziționa două spații educaționale formate din zece module, dotate cu hol și grup sanitar, fiind incluse în această sumă și transportul și montajul lor, încă 62.450 lei pentru racordarea spațiilor educaționale la apă, canalizare, energie electrică, și alți 16.630 lei pentru amenajarea unei platforme din beton armat pentru amplasarea acestor spații educaționale, în total 349.080 lei.

Până în 10 septembrie aflăm cum se vor ține cursurile în școlile din județ

Felul în care se vor desfășura cursurile nu va fi o chestiune unitară, valabilă pentru toate unitățile de învățământ din județ. Fiecare liceu, școală, grădiniță în parte va hotărî ce se întâmplă în propria ogradă, decizia aparținându-i directorului de școală, după consultări prealabile cu Consiliul de Administrație.

Oricum, în mediul online au fost exprimate deja o serie de nemulțumiri din partea părinților care spun că, în cazul în care își trimit copilul sănătos la clasă iar acesta contactează coronavirus, nu vor ezita să dea în judecată unitatea de învățământ, mesaj deloc încurajator pentru directorii de școli.

Legat de declarația pe proprie răspundere din partea părintelui, prin care să ateste că elevul nu are simptome de coronavirus, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii, aceasta este considerată de-a dreptul aberantă.

Inclusiv ministrul Educaţiei, Monica Anisie, consideră că ar trebui introdusă o sintagmă pentru ca părintele să nu poată fi acuzat din start de rea intenţie în caz că, poate, nu a recunoscut un simptom specific coronavirusului. În document scrie că părintele răspunde penal în caz de fals în declaraţie. Părinții sunt revoltați și spun că nu au toți competențe medicale pentru a-și asuma o asemenea declarație. „Un părinte poate să observe dacă cel mic are temperatură, dacă este răcit, dacă-i curge nasul, dar să depisteze simptomele de covid-19 e cam mult”, susțin aceștia.