Dorin Abraham a sustras din conturile clienţilor BCR Jibou, din decembrie 2008 şi pană in septembrie 2010, suma de 215.000 de euro.

Judecătoria Zalău a dispus marţi seara arestarea preventivă a inculpatului Abraham Dorin, angajat al BCR Jibou, pe o durată de 29 zile pentru săvarşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals şi fraude informatice, infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu inchisoare de la 10 la 20 ani. La această decizie, avocatul lui Abraham a declarat recurs. Magistraţii l-au privat pe jibouan de libertate după ce s-a reţinut din rechizitorul procurorului Dan Buduşan – DIICOT că in perioada 2007-2010, Abraham Dorin, in cali-tate de funcţionar al Băncii Comerciale Romane – Agen-ţia Jibou, a fraudat mai multe persoane efectuand opera-ţiuni neautorizate de retragere numerar, din contu-rile clienţilor Băncii Comerciale Romane, insuşindu-şi aces-te sume de bani. Jibo-uanul a falsificat ordine de retragere şi depunere in numerar, a desfiinţat depo-zite la termen şi inainte de termen a unor clienţi ai băncii, din proprie iniţiativă, fără a avea acordul acestora, a emis adrese de radiere de ipotecă, fără să fie creditul rambursat, prejudiciul cauzat unităţii bancare fiind de 214.255 de euro, după cum rezultă din raportul de investigaţie preliminar intocmit de către Divizia Antifraudă a BCR.
Modul de operare
După ce a fost desemnat de către conducerea băncii să facă operaţiuni cu numerar, Abraham a inceput să sustragă sume importante de bani din conturile oamenilor. Potrivit procurorului Dan Buduşan, la orice bancă te prezinţi pentru a ridica bani in numerar operatorul face o iniţiere a tranzacţiei. Această iniţiere trebuie validată de către directorul băncii sau de către un alt funcţionar, care işi dă acceptul că tranzacţia se desfăşoară in condiţii normale, ca mai apoi să se efectueze ultima operaţiune de retragere a banilor din cont. Insă Abraham făcea singur toate operaţiunile. El iniţia tranzacţia, el o valida şi tot el retrăgea banii, cu toate că niciun client nu se afla in bancă in momentul respectiv. De asemenea, jibouanul se folosea şi de ordine de retragere false, semnate de el, pe care le prezenta casierului pe motivul că clientul „se află in biroul său, nu poate aştepta şi este un om important in societate”, infracţiuni surprinse de camerele de vedere a băncii. Un alt fenomen intalnit la BCR Jibou era cand Abraham incasa oamenilor rambursarea integrală a unui credit şi işi insuşea banii. Pentru ca clienţii să nu afle că ratele nu le sunt plătite, acesta le plătea ratele lunar oamenilor pe care i-a păgubit.
Ajutat de directorul băncii să „ridice” banii
Din materialele probatorii rezultă faptul că Abraham Dorin a fost ajutat in acti- vitatea infracţională de către Creţ Radu, directorul Agenţiei Jibou al Băncii Comerciale Romane, cat şi de către cele două operatoare de ghişeu, invinuitele M. D. A. şi C. O. M. Astfel, directorul Agenţiei Jibou a BCR. l-a ajutat pe Abraham Dorin să-şi insuşească sume de bani din conturile clienţilor şi să efectueze operaţiuni de retragere in numerar prin semnarea in fals a ordinelor de plată, cat şi prin validarea acestor operaţiuni in format electronic. „De asemenea, cele două operatoare de ghişeu l-au ajutat pe invinuit in activitatea infracţională de insuşire a sumelor de bani din conturile clienţilor prin eliberarea acelor sume de bani reprezentand retrageri de numerar prin introducerea sau modificarea, fără drept, a unor date informatice”, a declarat Dan Buduşan. Directorul şi cele două casiere sunt cercetaţi in stare de libertate pentru săvarşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals şi fraude informatice. Mai mult, BCR a depus o plangere penală impotriva celor patru funcţionari şi le-a suspendat contractele de muncă.
Poliţişti nu au găsit banii furaţi
Luni au fost efectuate un număr de trei percheziţii la locuinţele lui Abraham Dorin şi Creţ Radu, ocazie cu care au fost ridicate dispozitive de stocare a datelor informatice şi diferite inscrisuri de la unitatea bancară. Dar pe langă documentele băncii, poliţiştii şi procurorii nu au găsit niciun ban din cele aproape zece miliarde de lei vechi sustrase de Abraham din conturile băncii. Mai mult, inculpatul nu a dorit să declare nimic procurorilor şi instanţei de judecată după ce s-a sfătuit cu avocatul Ilea Bogdan, printre altele şi prim-vicepreşedinte al PD-L Zalău.
Din paznic a ajuns bancher
Abraham Dorin este un sălăjean in varstă de 44 de ani, care pană la finele anului 2004 a fost angajatul unei firme private care se ocupa cu securitatea unităţii bancare din Jibou. Mai explicit era paznic la BCR. Prin „muncă asiduă”, fostul paznic a ajuns consilier al băncii şi se ocupa cu intocmirea creditelor pentru clienţi. Venea clientul la bancă, Abraham il prelua, ii prezenta oferta de credit a unităţii bancare şi intocmea actele dosarului. Cat timp a fost consilier, hoţul nu avea acces la bani. In schimb, din 2008, anul in care a fost „promovat”, Abraham avea acces la banii băncii şi putea să umble după bunul in plac in conturile clienţilor.
Episodul Unicarm
Angajaţii magazinului Unicarm din Jibou depuneau in fiecare zi incasările din ziua precedentă la operatorul Dorin Abraham. După ce s-a iscat scandalul şi Direcţia Antifraudă de la Bucureşti a venit pe capul jibouanilor din BCR, acesta a fost suspendat din funcţie. Insă cum erau obişnuiţi, cei de la Unicarm i-au dat 65.000 de lei, reprezentand incasările pe un weekend tot lui Abraham. Pentru că reprezentanţii magazinului s-au adresat Poliţiei, Abraham s-a imprumut de la o anumită persoană din Jibou cu suma de 65.000 de lei şi a depus banii in contul Unicarmului. După acest episod, paznicul-ban-cher s-a internat la psihiatrie in speranţa că doctorii vor decide că este nebun şi nu a fost in toate facultăţile mintale atunci cand a furat banii, dar s-a constatat că este perfect sănătos.