Ordonanța de Urgență inițiată de Guvern care prevedea creșterea treptată a alocațiilor, cu 20 la sută în prima fază, a fost respinsă miercuri, 19 august, în Camera Deputaților. Proiectul de respingere a fost votat cu 166 de voturi ”pentru”, 63 de voturi au fost ”împotrivă”, iar 29 au fost abțineri.

Proiectul Guvernului  se referă la creșterea etapizată a alocațiilor. Astfel, prima majorare cu 20 la sută ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an: creșteri de 20 la sută la 1 ianuarie și 1 iulie, până în anul 2022, când alocațiile ar urma să fie dublate.

Legea va fi trimisă acum la președinte, care are mai multe variante: fie va promulga legea și alocațiile vor fi dublate, o va  ataca la Curtea Constituțională sau o va retrimite în Parlament.

500 de milioane de lei se vor cheltui pentru plata alocațiilor până la finalul anului

“În acest an, estimarea pe care am făcut-o cu ajutorul echipei Ministerului Finanțelor este de 500 de milioane de lei pentru perioada de până la sfarșitul anului, anul viitor se adaugă sumelor în plata încă trei miliarde de lei, vorbesc de 2021, iar în 2022 încă 2,8 miliarde de lei; practic, la sfârșitul anului 2022 vom ajunge la 14 miliarde de lei pentru alocațiile din România”, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.