De cateva zile cel mai căutat om din lume a devenit australianul Julian Assange, duşmanul numărul unu al SUA, mai ravnit chiar decat Osama Bin Laden. Şi asta pentru că fondatorul Wikileaks a provocat un adevărat scandal diplomatic la nivel mondial publicand pe site-ul său sute de mii de documente compromiţătoare. Un intreg sistem mondial devine vulnerabil prin acţiunea unui răzvrătit. Presa abia mai ţine pasul cu evaluarea dezvăluirilor, aşa că nu e de mirare că, deocamdată, avem parte de multe informaţii de can-can despre liderii mondiali. Wikileaks ne-a rezervat şi nouă o serie de surprize, culminand cu publicarea telegramei prin care Departamentul de stat american a cerut Ambasadei SUA la Bucureşti să strangă date despre politicienii romani actuali sau in ascensiune şi relaţia lor cu Rusia. Diplomaţii din toată lumea incearcă să aplaneze tensiunile iscate de sutele de mii de documente secrete devenite bun public, in timp ce evaluarea dezvăluirilor abia incepe. Pe faţă, aproape, toate statele lumii fac aşa cum a făcut şi preşedintele Traian Băsescu. Nu arată că dezvăluirile ar afecta relaţiile pe care le au cu ambasadele din ţările lor. In culise, insă, poveştile sunt mult mai complicate. Cert este că Julian Assange a dat drumul la documente ca să se răzbune pentru că americanii au stat in spatele deciziei instanţei din Stockolm de a emite impotriva sa un mandat de arestare in lipsă pentru viol şi hărţuire sexuală. Dacă justiţia suedeză nu ar fi luat măsuri impotriva sa, probabil că cele un sfert de milion de documente din inima secretelor mondiale ar fi stat şi acum undeva tupilate fără să le vadă cineva. Din moment ce se simte atacat, australianul declară război Statelor Unite, un război modern, cu totul inedit, şi cu urmări imprevizibile. Assange a deschis robinetul cu informaţii otrăvitoare, iar acestea negreşit vor otrăvi relaţiile diplomatice.
Lumea capătă forme ciudate
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...