Localitatea Camăr sărbătoreşte în acest an împlinirea a 700 de ani de la prima atestare documentară, eveniment ce va fi marcat la începutul lunii octombrie, printr-o serie de manifestări cultural-artistice.      

Potrivit datelor de pe site-ul Centrului de informare turistică din Camăr, prima atestare documentară datează din 1320, sub numele de Desen de Kemer. Fiind un sat feudal de iobagi, în anul 1447 devine centru de organizare a târgurilor, ocazie cu care Iancu de Hunedoara îl ridică la rangul de târg, care și-l va păstra până în sec. al XVIII-lea, fiind cea mai populată așezare a zonei. Denumirea românească de Camăr datează din vremea așezării primelor familii de români din 1737. Așezarea este proprietatea familiei Kemeri timp de mai multe secole, până la sfârșitul sec. XVII, iar apoi devine moșia familiei Bölöni, care o deține începând din 1773, până la sfârșitul epocii feudale.

De-a lungul istoriei, satul a fost pustiit de invaziile tătare, dar şi de ciumă. Localitatea însă se repopulează , astfel încât la recensământul din 1720 așezarea numără 1.267 de locuitori. În prezent, în Camăr locuiesc 1.660-1.670 de persoane.

Pentru a marca cei 700 de ani de existenţă, primăria va lansa, la începutul lunii octombrie, o lucrare amplă, de peste 400 de pagini, cuprinzând istoria locurilor.  

„Lucrarea e realizată de un istoric născut la Zăuan, dar care acum locuieşte în Oradea. Acesta a mers pe la Viena, Budapesta şi Cluj Napoca, pentru a aduna date despre Camăr. Va fi o carte de peste 400 de pagini”, susţine primarul comunei Camăr, Szabó Levente-György.

Potrivit acestuia, în perioada 9-10 octombrie la Camăr vor fi organizate o serie de manifestări cultural-artistice orientate mai mult către istorie, tema fiind legată de marcarea a 700 de ani de atestare documentară.

Astfel, în 9 octombrie va fi organizată „Ziua familiei”, cu o seară a cântecelor tradiţionale şi lanseara cărţii despre istoria localităţii, iar în 10 octombrie vor inaugurate câteva investiţii, printre care sala de bowling şi drumul de legătură cu localitatea Balc, din judeţul Bihor.