La o recentă intalnire pe tema creşterii economice in 2011, organizată de Consiliul Investitorilor Străini, preşedintele Traian Băsescu s-a făcut foc şi pară pentru că in Romania „au rămas necultivate 2,8 milioane de hectare de pămant arabil”. Această suprafaţă de pămant necultivat este cea pe care a impus-o Uniunea Europeană la negocierile de aderare, adică 20 la sută din suprafaţa totală de teren arabil a ţării.
Un bir mai mare decat subvenţia
„In prezent, este aproape convenabil să nu lucrezi pămantul şi să primeşti 100 de euro de la Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele. Se referea la 100 de euro pe hectar, probabil. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Uniunea Europeană acordă subvenţie pentru teren, fie el cultivat ori necultivat, de 80,36 de euro la hectar (şi nu 100), iar statul roman mai acordă prin plăţile naţionale directe 50,64 de euro, doar pentru terenurile cultivate. Aşadar dacă fermierul consideră să lase terenul necultivat, pentru că nu-i rentabil să-l introducă in ciclul de producţie, el va primi de la UE 80,36 euro şi de ar sta Băsescu in cap. Pentru că sunt bani europeni negociaţi la aderare. Ce poate face insă Băsescu pentru a-l distruge şi mai tare pe ţăran? Să stimuleze, aşa cum a făcut de fapt, ideea impozitării pămanturilor nelucrate „cel puţin la nivelul subvenţiei”. Apoi s-a răzgandit şi a spus că „proprietarii de pămanturi agricole nelucrate ar trebui să plătească o taxă de o valoare mai mare decat cea a subvenţiei”.
Teren nelucrat sau parloagă?
A nu cultiva un teren nu inseamnă neapărat a nu-l intreţine. Terenul poate fi arat, de pildă, fără a arunca sămanţa in el pentru că nu-i rentabil. Prin Ordinul Ministerului Agriculturii nr.30/147/2010 se fac anumite precizări şi diferenţieri intre terenurile nelucrate şi cele lăsate de izbelişte. De fapt şi Uniunea Europeană prin cele zece „porunci” precizează clar ce condiţii trebuie să indeplinească un teren nelucrat pentru ca proprietarul său să beneficieze de subvenţii din bani comunitari. In primul rand să respecte „Bunele condiţii agricole şi de mediu”. Asta inseamnă că pe respectivul teren nu trebuie să existe vegetaţie nedorită (scaieţi,ciulini, pălămidă) nici vegetaţie lemnoasă (spini, arbuşti sau impădurire naturală), să nu se facă arături pe o pantă mai mare de 12 grade, să fie păstrate terasele acolo unde este cazul etc. Dar nicăieri nu scrie că respectivul teren trebuie să fie şi cultivat. Dar cum preşedintele Băsescu nu face deosebire intre nelucrat şi necultivat nu-i de mirare că s-a produs un „ghiveci” in toată această poveste.
Nici Băsescu nu se poate atinge de banii europeni
Ce trebuie să ştie solici-tantul de subvenţii pe suprafaţă. Că nici Băsescu, nici Guvernu Romaniei nu pot sista sprijinul pe teren nelucrat in valoare de 80,36 de euro la hectar, dacă terenul este intreţinut in bune condiţii agricole şi de mediu. Sunt fonduri europene, alocate cu un anumit scop şi nu se pot atinge de ele. In schimb il pot impozita cat ii duce capul.