Cinci variante controversate pentru concediul de maternitate.
Concediul de maternitate şi indemnizaţia aferentă acestuia se vor modifica de anul viitor. Modificările vor fi anunţate in cursul zilei de azi, după ce va fi luată decizia finală in coaliţie. Pană la sfirşitul săptămanii, numărul variantelor pentru concediul de maternitate a ajuns la cinci. Trei variante au fost propuse de Ministerul Muncii, a patra aparţine partidului UDMR, iar ultima a fost propusă de grupul minorităţilor, altele decat cea maghiară.
Prima variantă prevede indemnizaţia intre 600 şi 3.400 de lei (85 la sută din salariu), un an de concediu, plus 500 de lei bonus pentru reintoarcerea la muncă din a şaptea lună. A doua pro-punere este indemnizaţie intre 600 – 1.000 de lei, doi ani de concediu şi 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la muncă. A treia variantă prevede indemnizaţie intre 600 – 1.500 de lei, doi ani de concediu şi 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la muncă. A patra formulă este indemnizaţie intre 600 – 2.500 lei (85 la sută din salariu), doi ani de concediu, iar bunicii să poată beneficia de sumă dacă au grijă de nepoţi. Ultima variantă, cea de a cincea, presupune indemnizaţie de 600 de lei şi trei ani de concediu.
Conform ultimelor centralizări, in Sălaj beneficiază de indemnizaţie pentru creşte-rea copilului in varstă de pană la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, peste 2.300 de persoane. In prezent, indem-nizaţia pentru creşterea copilului este cuprinsă intre 600 şi 4.000 de lei.
Părerile sunt impărţite in interiorul coaliţiei
Deşi ministrul Muncii, Ioan Botiş, a prezentat trei variante de lucru, susţine mai departe tot pe cea a concediului redus. După calculele făcute de Botiş, deficitul care ar trebui acoperit e de aproximativ 470 de milioane de lei. Insă suma nu s-ar economisi in niciuna dintre cele trei variante de modificare a concediului pentru mame, dar s-ar apropia de 400 de milioane. Potrivit cifrelor ministrului Muncii, in prezent, sunt 190.000 de beneficiari, din care 45.000 iau intre 600 şi 1.200 de lei lunar. Ideea reducerii concediului a revoltat insă atit coaliţia, cit şi colegi de partid ai lui Botiş. Propunerea nu a fost pe placul femeilor din PDL. Deputatul PDL, Raluca Turcan, susţine menţinerea perioadei concediului maternal la doi ani de zile pentru că Romania nu poate să ofere sprijin pentru creşterea copilului. Iar UDMR a cerut rediscutarea scenariilor in coaliţie. Laszlo Borbely a precizat că UDMR este de acord cu reducerea plafonul maxim la 3.400 de lei, dar nu este de acord cu reducerea perioadei concediului maternal.
Asistenţa socială este „regandită”
Dacă suma economisită prin modificarea concediului de maternitate nu acoperă deficitul, chiar dacă se apropie de 400 de milioane, o alternativă prezentată este tăierea semnificativă a unor prestaţii sociale – şomaj, ajutor de incălzire, alocaţii monoparentale – care ating un milion de oameni. Guvernul a anunţat deja intenţia de a reduce indemnizaţia de şomaj, incepind de anul viitor, cu aproximativ 10 la sută. Condiţiile pentru acordarea ajutorului de incălzire au fost inăsprite. De exemplu, cei care au o maşină a cărui motor depăşeşte 1600 de centimetri cubi nu au mai putut obţine ajutor de incălzire anul acesta. Iar alocaţia complementară pentru susţinerea familiei va fi unificată cu cea monoparentală, iar pragul pentru atribuirea acestei noi alocaţii va scădea cu 100 de lei, de la 470 la 370 lei pe venit pe membru de familie.
Andreea Vass nu comentează variantele propuse
Andreea Vass Paul, preşedinta organizaţiei de femei PDL Sălaj a preferat să se abţină de la orice fel de comentarii pană la luarea decizie finale in coaliţie. „Luni veţi avea decizia finală in coaliţie. Opinia mea am pus-o pe masa guvernului şi a PDL, dar nu o pot face publică. Dacă vor fi diferite, vor apărea in aceeaşi zi, adică luni. Aşadar, nu doresc să-mi fac publică opinia. După luarea deciziei accept să o comentam pe toate părţile”, a precizat Andreea Vass Paul.