Preşedintele Traian Băsescu declară, intr-un interviu publicat marţi de „Romania Liberă”, că nu a văzut „niciun act de corupţie la varful” Ministerului de Interne, iar „declaraţiile mai mult sau mai puţin inspirate ale chestorului Fătuloiu nu pot fi catalogate ca fapte de corupţie”.
In legătură cu faptul că există o serie de suspiciuni, inclusiv prin implicarea membrilor familiei lui Fătuloiu in act de corupţie, şeful statului declară pentru Romania Liberă : „Una este suspiciunea, alta este corupţia demonstrată de judecători şi procurori. Nu putem da verdicte, să spunem că s-au inregistrat acte de corupţie la varful Ministerului de Interne. Putem discuta despre un inspector şef judeţean care consideră că e o binefacere cămătăria”.
De altfel, Traian Băsescu susţine că actele de corupţie demonstrate nu pot fi aduse ca argument impotriva Romaniei.
„Exact acesta a fost motivul pentru care eu am negat o parte din Raportul pe justiţie făcut de Comisia Europeană. Adică, vedeam in partea tehnică a documentului succese ale DNA şi ale Parchetului General, care pe urmă ne erau intoarse in cap prin probe de corupţie in raportul politic. Aşa ceva nu se poate accepta, dacă vor mai avea loc arestări in zone importante, ar fi absurd ca Bruxelles-ul să se folosească de ele impotriva noastră, cand tocmai aceasta e proba luptei impotriva corupţiei”, adaugă şeful statului.
Intrebat ce fel de arestări vor avea loc, Traian Băsescu răspunde: „Vorbeam generic, am spus dacă vor fi”.
In legătură cu faptul că „peştii cei mari ai corupţiei nu au fost prinşi”, ci se zbat incă in instanţe, iar el a promis in anul 2004 că va eradica marea corupţie, preşedintele precizează că nu are nici un fel de influenţă asupra judecătorilor şi că in 2004 a spus că luptă impotriva corupţiei.
Intrebat despre faptul că nu există niciun dosar de inaltă corupţie finalizat, Băsescu declară: „Ce poate face preşedintele in justiţie: poate să desemneze procurorul-şef, adjuncţii lor. Atat timp cat parchetele au inceput o luptă susţinută impotriva corupţiei, faptul că nu sunt condamnări ţine de judecători. Tot ce pot face eu este să numesc preşedintele Inaltei Curţi şi şefi de secţii. Am pus şefi noi, pană acum am lucrat cu cei puşi de Ion Iliescu. Sper să fie o imbunătăţire a lucrurilor”.
Intrebat dacă judecătorii care tergiversează marile dosare fac parte din sistemul de protecţie al marilor peşti, preşedintele precizează că a stat mult de vorbă cu judecătorii şi a inţeles filosofia lor, care sună aşa: „decat un nevinovat condamnat, mai bine un vinovat liber”.
„Acest mod de a gandi i-a făcut să fie extrem de relaxaţi atunci cand au acceptat toate tertipurile procedurale, ceea ce a lungit foarte mult drumul pană la fondul problemei. Să sperăm că prin noua legislaţie introdusă, care nu mai permite invocarea la nesfarşit a lipsei de apărare, a lipsei citaţiei, a neconstituţionalităţii unei legi etc., judecătorii vor putea să dea verdicte mult mai rapid. Vom vedea rezultatele in următoarele şase luni”, susţine şeful statului.