Ţăranii se tem că recensămantul general agricol ar putea fi, de fapt, o acţiune care incearcă fiscalizarea lor.
Culegerea datelor pentru Recensămantul General Agricol incepe joi, 2 decembrie, atat in mediul rural, cat şi in cel urban. Este primul recensămant de acest fel care se desfăşoară in Romania după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Datele vor fi culese in perioada 2 decembrie 2010-31 ianuarie 2011 prin interviu de către recenzori pentru gospodăriile cetăţenilor şi exploataţiile agricole fără personalitate juridică şi prin autoinregistrare sub indrumarea recenzorilor şefi, la unităţile cu personalitate juridică. Toate informaţiile obţinute in teren de către recenzori pe baza declaraţiilor celor care desfăşoară activităţi agricole au caracter confidenţial.
Pentru prima dată intr-o astfel de acţiune va fi bifată şi localizarea exploataţiilor prin geo-referenţiere (latitudine şi longitudine). Asta le-a cam dat de gandit ţăranilor care fripţi la limbă de prea multe ori acum suflă şi-n iaurt. S-a aşternut o teamă in randurile lor, o teamă de fiscalizare, ceea ce l-a determinat pe Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii să iasă la rampă şi să-i asigure pe ţărani că declaraţiile lor vor fi folosite numai in scopuri statistice. Rezultatele finale ale recensămantului general agricol urmează a fi făcute publice la data de 30 iunie 2012.
Peste 91 de mii de gospodării recenzate in Sălaj
La nivel naţional in activitatea de recenzare sunt implicaţi in jur de 30.000 de recenzori, 5.000 de recenzori şefi, 3250 de coordonatori şi 140 de recenzori pentru ancheta de control. La nivelul judeţului Sălaj vor culege date pentru recensămant 469 de recenzori sub indrumarea a 136 de recenzori şefi. Mai intră in „rol” 77 de coordonatori şi 61 de secretari. Vor fi recenzate aproximativ 88.719 gospodării fără personalitate juridică şi 2554 exploataţii cu personalitate juridică.