Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău găzduieşte festivalul naţional de folclor in care işi dau concursul cei mai buni folclorişti din ţară.
Zalăul găzduieşte etapa finală a Festivalului naţional de folclor „Cantece dintotdeauna”, dedicat Zilei Naţionale şi organizat de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din Romania (ANCCSR), ca etapă finală a proiectului naţional multicultural „Din dragoste de neam, de ţară”. Cei mai talentaţi 320 de membri ai ansamblurilor folclorice, grupurilor vocale, solişti vocali şi instrumentali din Transilvania, Moldova şi Ţara Romanească urcă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Concursul a debutat aseară şi continuă azi cu recitaluri excepţionale susţinute de Petrică Maţu Stoian şi Mioara Velicu.
Pentru maine, de Ziua Naţională a Romaniei, organizatorii au pregătit un spectacol omagial. Vor urca pe scenă laureaţii Festivalului „Cantece dintotdeauna”, ansamblurile folclorice „Porolissum” şi „Columna” Zalău, alături de solişti vocali şi instrumentişti de renume: Dinu Iancu Sălăjanu, Mioara Velicu şi Dumitru Fărcaş.
^Se doreşte ca acest festival naţional să devină o tradiţie, cel puţin din doi in doi ani să se organizeze acest festival la sfarşit de noiembrie, inceput de decembrie. Ne bucurăm că acest eveniment de amploare se desfăşoară la Zalău şi că vor fi aici cele mai bune ansambluri folclorice şi solişti din ţară”, a declarat Radu Căpilnaşiu, primarul Zalăului, in conferinţa de presă dinaintea festivalului.
„Niciodată in istorie nu a fost nevoie mai mult ca acum de «dragoste de neam, de ţară». Noi trebuie să ne păstrăm ţara şi tradiţiile. Am ales ca etapa finală a festivalului de folclor să se desfăşoare la Zalău luand in considerare trecutul, istoricul zonei, trecutul folcloric al judeţului şi de sprijinul pe care-l acordă autorităţile locale unor astfel de evenimente şi pentru că Dinu Iancu Sălăjanu ne-a chemat aici la Zalău”, a motivat Constantin Sarbu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, decizia organizării unui astfel de festival la Zalău.
Intrarea la spectacole este gratuită şi se face pe bază de invitaţii (cu locuri), distribuite, la cerere, de către reprezentanţii Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.
Ceremonii militare la Zalău
Maine, manifestările dedicate Zilei Naţionale vor incepe la ora 15,00 cu concertul Promenada in faţa Casei de Cultură a Sindicatelor; Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, a instituţiilor publice vor depune coroane la Cimitirul Eroilor şi la statuile Iuliu Maniu, Coneliu Coposu, Simion Bărnuţiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Victor Deleu. De la ora 15,30, zălăuanii pot lua parte la ceremonialul militar şi religios in Piaţa 1 Decembrie 1918.
Drapele pe bulevard
Dacă in alţi ani de „Ziua Naţională a Romaniei” in Zalău se inaugura iluminatul festiv, in acest an municipalitatea strange cureaua şi face economie la buget. Primăria nu doreşte să cheltuie inutil banii pe electricitate. Cine va dori să admire ornamentele care vor impodobi oraşul in această iarnă trebuie să mai aştepte. Singurele elemente care vor intregi peisajul de sărbătoare naţională vor fi mulţimea de drapele arborate pe stalpii de pe bulevard. In rest, nimic special.
Privaţii muncesc – autobuzele circulă normal
Programul şi traseul autobuzelor care deservesc cetăţenii Municipiul Zalău nu vor suferi modificări majore, oficiali ai Transurbisului au declarat că mijloacele de transport vor circula „aproape” ca şi intr-o zi normală. Cu toate că instituţiile publice şi unităţile de invăţămant vor fi inchise maine, mai mulţi agenţi economici au cerut Tran-surbisului să işi desfăşoare activitatea la o capacitate cat mai mare pentru că nu vor oferi o zi liberă angajaţilor.
Cabinete medicale şi laboratoare inchise
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău anunţă persoanele interesate că miercuri, 1 Decembrie, este zi nelucrătoare pentru medicii şi asistentele din Ambulatoriul integrat al spitalului, din laboratoare, servicii medicale, personalul TESA şi muncitori. „In secţiile cu paturi, in laboratoarele şi serviciile pentru secţiile cu paturi se va asigura continuitatea asistenţei medicale conform graficelor de lucru şi a graficului de gardă, vor funcţiona liniile de gardă de profil şi se va acorda asistenţă medicală de urgenţă”, a mai transmis Ioan Mureşan, managerul Spitalului.
Fără fanfară la Jibou
Jibouanii vor avea un 1 Decembrie fără defilări şi fără fanfară. „Anul acesta suntem vitregiţi. Din cauza lucrărilor pentru reabilitatea cana-lizării, anul acesta nu vor mai avea loc defilările fanfarei”, a explicat primarul Eugen Bălănean. Sărbătorirea zilei de 1 Decembrie va fi deschisă cu o slujbă religioasă, incepand cu orele 11,00, urmată de un mic spectacol, susţinut de ansamblul „Cununa”, de la Palatul Copiilor Jibou, iar la final, veteranii din Jibou, aproximativ 15 persoane, sunt invitaţi la masă.
Manifestări ale elevilor la Cehu Silvaniei
La Grupul Şcolar Industrial „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, elevi şi profesori din trei judeţe (Sălaj, Maramureş, Satu Mare) au cinstit ieri memoria tribunului din Băseşti prin simpozioane şi programe cultural-artistice. Acţiunea face parte dintr-un proiect lansat de elevii de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei.
Folclor autentic pentru sălăjeni, de Ziua Naţională
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...