Deşi legea prevede că şomerii care refuză un loc de muncă răman fără şomaj, premierul le oferă incă o şansă. Cei care refuză de două ori un loc de muncă, din ziua următoare nu mai primesc ajutor de şomaj.
Şomerii care refuză de două ori un loc de muncă nu vor mai primi ajutor de şomaj. Anunţul a fost făcut, săptămana trecută, de premierul Emil Boc. El a spus că, deşi şomajul in Romania nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene, doreşte ca locurile de muncă dispo- nibile, estimate la peste 10.000 posturi, să fie ocupate. „Deci, iţi ofer un loc de muncă, il refuzi o dată, dacă şi a doua oară l-ai refuzat, atunci din ziua următoare nu mai primeşti ajutor de şomaj. Inseamnă că nu te interesează munca in Romania şi vrei să faci altceva. E un proiect la care mă gandesc in viitor să il aplicăm”, a explicat Emil Boc. Insă, potrivit legii, şomerul rămane fără ajutorul de şomaj la primul refuz, a precizat Romeo Sarcă, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, mirat de anunţul făcut de premier. „Nu este o noutate, este prevăzut in lege de ani de zile. Dacă un şomer refuză un loc de muncă, deşi are calificarea necesară pentru postul pentru care primeşte repartiţie de la Agenţie, rămane fără ajutorul de şomaj”, a explicat Romeo Sarcă. Acesta a menţionat că şomerii cunosc foarte bine legea şi recurg la două metode pentru a-şi menţine ajutorul de şomaj. Apelează la „mica inţelegere” cu angajatorul, pentru a obţine refuz de angajare de la firma respectivă, iar cea de a doua metodă este obţinerea adeverinţei de la medicina muncii, prin care sunt declaraţi inapţi temporar.
Ajutorul de şomaj va fi diminuat de anul viitor
Nici pentru cei care vor avea ajutor de şomaj, condiţiile nu răman aceleaşi. Guvernul a anunţat că intenţionează să diminueze ajutorul incepand de anul viitor. Indemnizaţia nu va mai fi calculată in funcţie de salariul minim, ci va fi un procent dintr-un indicator social de referinţă, care in acest an este de 500 de lei. Astfel, pentru anul viitor, Guvernul estimează că indemnizaţia de şomaj va scădea, in medie, cu 10 la sută, in timp ce numărul de şomeri va creşte.
45 de sălăjeni au rămas fără ajutor de şomaj
45 de sălăjeni care au refuzat un loc de muncă au rămas fără ajutorul de şomaj in acest an. Potrivit directorului AJOFM Sălaj, Romeo Sarcă, majoritatea locurilor de muncă refuzate au fost cele din domeniul confecţiilor şi a prelucrărilor mecanice. In acest an AJOFM a dat 4147 de repartiţii şomerilor. Insă repartiţia nu este echivalentă cu angajarea. In urma repartiţiilor date s-au angajat doar 2776 de persoane.