Primarul pune accent pe dezvoltarea comunitatii rurale si a ajutat satenii sa aduca peste trei sute de milioane de lei in comuna

Pentru al doilea an consecutiv, comuna Valcau de Jos are cel mai mare numar de proiecte accesate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, dar si cel mai mare numar de fermieri finantati prin submasura 6.3 -Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici ( 15.000 euro), pentru sectiunea din primavara anului 2020.

Potrivit datelor de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, comuna Valcau de Jos a castigat 7 din cele 30 de proiecte aprobate pentru finantare in judetul Salaj/. Si anul trecut, comuna a reusit sa castige 17 proiecte din totalul celor 108 depuse in tot judetul, fiind, astfel, si in 2019, campionana Salajului la atragerea de fonduri europene pe aceasta masura de spijin, destinata micilor fermierii.

Ioan Rosan, omul care pune in valoare comuna Valcau de Jos

Primarul de la Valcau de Jos a aratat, in numeroase randuri, ca doreste sa imbunatateasct nivelul de trai si confortul locuitorilor comunei, dar si sa dezvolte durabil unitatea administrativ teritoriala. Tinerii sunt incurajati sa invete, iar gospodarii sun sprijiniti sa puna pe picioare mici ferme, la fel ca in strainatate, si sa acceseze fonduri europene.

Ioan Rosan este inginer agronom, iar priceperea pe care a dobandit-o in aceasta meserie a pus-o in slujba comunitatii, incurajandu-i si sprijinindu-i pe cetatenii comunei in demersurile lor de a pune pe picioare sau de a dezvolta mici afaceri in domeniul agricol. Asa se face ca, in ultimii doi ani, in comuna au ajuns peste trei miliarde de lei vechi pentru dezvoltarea fermelor mici.

“Avem în Valcau de Jos cele mai multe proiecte câstigate pentru dezvoltarea fermelor mici. Incercam sa ajutam fermierii din comuna sa atraga cât mai multe fonduri europene pentru achizitionarea de utilaje agricole, animale, constructii, adaposturi, etc. Am reusit sa specializam în cadrul Primariei Valcau de Jos mai multi functionari care îi consiliaza pe fermieri, le spun ce oportunitati de finantare exista, le calculeaza punctajul conform ghidurilor si le sugereaza ce ar trebui sa îmbunatateasca, apoi îi îndruma spre institutiile abilitate si spre consultantii de care au nevoie. Este un fel de reteta a succesului, pentru ca avem din nou cel mai mare numar de proiecte câstigate dintre toate comunele din Salaj”, spune primarul Ioan Rosan.
Pe de alta parte, din 2019 comuna Valcau de Jos este introdusa în zona montana pentru a putea beneficia de mai multe oportunitati de finantare, pe masurile destinate unitatilor administrativ teritoriale din aceasta zona.

Rosan Anuta, Vedinas Ana, Bode Gheorghe, Criste Floare, Bode Vasile, Florutau Vlad si Sabau Nicoleta, din localitatile Valcau de Jos, Valcau de Sus si Lazuri sunt valcauanii care primesc sprijin pentru dezvoltarea exploatatiilor agricole sau a fermelor agricole.
Pentru submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, in baza careia fermierii pot primi 15.000 de euro nerambursabili, pot aplica persoane fizice înregistrate si autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau societati cu raspundere limitata (SRL). Fermele trebuie sa fie cuprinse ca marime economica între 4.000 si 11.999 de euro S.O. (valoarea productiei standard).
Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum 3 sau 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 15.000 de euro. Procentul de finantare nerambursabila este de 100 la suta, în baza planului de afaceri. Astfel, un solicitant poate face investitia dorita numai cu banii europeni.
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acorda în doua transe: 75 la suta din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de finantare si 25 la suta din valoarea sprijinului se acorda in functie de implemnatarea corecta a Planului de afaceri, faraa a depasi termenulde 3 sau 5 ani de la semnaraea Deciziei de finantare.